Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Gonzalo Bernardos parlant mirant a la càmera

«Com guanyar la Loteria de Nadal»: missatge de Gonzalo Bernardos als propietaris

Gonzalo Bernardos fa un repàs a la situació del mercat immobiliari

El reconegut economista Gonzalo Bernardos ha volgut enviar un missatge als que tinguin intenció de sol·licitar una hipoteca. Fins fa poc, contractar certs préstecs hipotecaris era com «guanyar la Loteria de Nadal», però en l'últim any i mig la situació ha fet un gir radical.

El professor de la Universitat de Barcelona explica que «estem en un període de recessió immobiliària». Aquesta dada la justifica davant la disminució notable en les transaccions i la caiguda dels preus. Detalla que al juliol l'import anual de l'habitatge es va rebaixar un 4,6% i les transaccions un 18,4%, segons el Consell General del Notariat, però no és una cosa que l'agafi per sorpresa.

Considera que és normal a causa de l'increment «dels tipus d'interès hipotecaris i de la contracció del crèdit». En una entrevista a Idealista afegeix que «moltes famílies ja no poden accedir a un préstec». A més, «a altres no els queda més remei que conformar-se amb obtenir menys diners» de les entitats bancàries. Es mostra especialment contrariat per les opinions que ofereixen alguns companys de professió.

«Em sorprèn molt que en la conjuntura actual hi hagi economistes que defensin que el preu continua pujant», recalca. Segons les previsions que maneja Gonzalo Bernardos, el 2023 es vendran 610.000 immobles, que suposaran un 15% menys respecte al 2022. No obstant això, tampoc creu que siguin unes dades especialment negatives.

Muntatge d'una casa sobre un paper i la cara de Gonzalo Bernardos
Gonzalo Bernardos preveu una caiguda del preu de l'habitatge | La Sexta, 89Stocker

Sobretot perquè aquesta quantitat supera el nombre d'habitatges comercialitzats entre el 2008 i el 2020. Tot i que «estem en recessió», considera que «el mercat residencial està millor que en 13 dels últims 15 anys».

Previsions per al proper any

L'economista avança a l'entrevista que «el mercat residencial continuarà en recessió». Ho atribueix principalment al fet que «els tipus d'interès continuaran sent elevats». En qualsevol cas, creu que «la primera baixada la tindrem a la primavera i a finals d'any probablement se situïn al 3,5%».

Als contratemps que generen els alts tipus, també se li unirà un creixement econòmic més baix. Estima que si aquest any el «PIB creix prop del 2,5%», el 2024 «pot augmentar al voltant de l'1,6%».

Pel que fa al preu i al nombre de transaccions amb vista al proper exercici, també augura un nou descens. Gonzalo Bernardos parla d'una nova caiguda del 5% en el cost dels immobles, mentre que les operacions patiran una caiguda del 10%.

Quan es començarà a notar la baixada dels tipus?

Una pregunta que molts es formulen és quan tocaran terra els tipus d'interès. L'economista sosté que resultarà molt complicat tornar a veure uns tipus tan reduïts com els que hi va haver entre el 2010 i el juny del 2022.

Muntatge amb una factura, unes claus, una casa en miniatura i una mà subjectant diversos bitllets de 50 euros
No s'assolirà el 2% fins a finals del 2025 o principis del 2026 | Getty Images

Recorda que fins a «fa quinze mesos, era fàcil aconseguir una hipoteca fixa a l'1,3%». Segons la seva opinió, «durant els últims anys, aquest tipus d'interès o un de similar eren el més semblant al fet que et toqués la Loteria». Aclareix que «no la Grossa de Nadal, però si un cinquè premi».

Espera que es produeixi una caiguda lenta, però «constant», dels tipus d'interès a partir de la primavera que ve. Però per trobar-nos el «tipus principal de referència del Banc Central Europeu en un 2%» caldrà esperar encara un temps. Estima que almenys fins a finals del 2025 o el primer semestre del 2026. Perquè això passi caldrà que la taxa d'inflació vagi disminuint de forma important.

Això sí, adverteix que tampoc resulta positiu que ho faci de forma molt ràpida, ja que això suposaria un «mal senyal». Implicaria que «l'economia no va bé i el creixement del PIB és exigu», recalca Gonzalo Bernardos.