Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una mà d'una persona gran i diverses monedes d'euro

El govern espanyol arriba a un acord per a la reforma de les pensions

Govern, patronal i sindicats segellen un compromís i s'emplacen a continuar treballant en les qüestions tècniques

Hi haurà reforma de les pensions a Espanya. Finalment i després d'estirar i arronsar, govern espanyol, sindicats i patronal han arribat a un acord sobre els canvis en el sistema de les pensions. Això suposa un gran pas endavant per a l'ambiciós pla que l'executiu té a sobre de la taula des de fa mesos.

«Hi ha acord polític», diu UGT. «El pacte polític està tancat», celebra CCOO. Per la seva banda, la patronal CEOE confirma que «hi ha consens en les línies generals», encara que segueix amb moltes reserves i està a l'expectativa de rebre el text final, que estarà a punt en uns dies. D'altra banda, el govern espanyol, amb el vistiplau dels agents socials, respira alleujat.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

El pla de recuperació econòmica del Govern passa pels 140.000 milions d'euros del fons europeu i les reformes traçades conjuntament amb Brussel·les. A Espanya, el pilar d'aquesta transformació és precisament la modificació de les pensions, que fa mesos que és sobre la taula del govern espanyol, però que fins ara es veia frenada pel desacord amb els agents socials.

L'acord assolit suposa el compromís de sindicats i patronal amb la naturalesa de la reforma, tot i que ara caldrà concretar els detalls tècnics. Amb el vistiplau sota el braç, el govern de Pedro Sánchez fa un cop a la taula i es disposa a donar un impuls definitiu a la seva primera gran reforma. I, encara que són conscients que hi ha parts de la reforma que generen polèmica i que no seran fàcils d'aprovar, es deixen per a més endavant i es prioritzen les clàusules que generen consens.

Qui respira alleujat al govern central és sobretot el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá. Aquest fa mesos que és en el punt de mira per les mesures impopulars que inclou el seu pla de reforma de les pensions i la tensió amb els agents socials ha estat a punt de fer descarrilar la reforma diverses vegades. Pel camí també s'ha deixat mesures com augmentar el període de càlcul de les pensions fins als 35 anys, però finalment ha aconseguit forjar el consens i donar sortida al seu pla.

En els sindicats hi ha satisfacció i prudència: «Les grans qüestions estan totalment acordades. Queden alguns serrells i estem molt a sobre del text definitiu, que estarà a punt en uns dies, pot ser la pròxima setmana». La seva voluntat és incloure una referència a les pensions mínimes i no contributives. A la CEOE, en canvi, hi ha més reserves, ja que admeten que hi ha consens, però veuen molt camí per recórrer encara en l'elaboració del text final: «Qualsevol alteració pot generar problemes».

Les claus de la reforma de les pensions a Espanya

A Espanya hi ha 3,4 espanyols en edat de treballar per cada jubilat, on les pensions contributives suposen un 11% del PIB, però l'envelliment de la població podria portar aquesta xifra fins al 15% el 2050. En el ministeri de la Seguretat Social manegen xifres més optimistes i confien que la reforma faci sostenible el sistema públic de pensions. Aquesta se sosté en quatre grans pilars:

  • Revaloració a l'IPC: La reforma de les pensions del govern de Pedro Sánchez pretén augmentar la recaptació de l'Estat sense menyscabar el poder adquisitiu dels pensionistes. La clau per aconseguir aquest difícil equilibri és recuperar l'IPC com a mecanisme de revaloració de les pensions, és a dir, les pensions anuals es calculen a partir d'ara sobre la base de la pujada o la baixada dels preus.
  • Ajustar la jubilació a l'edat efectiva: Una de les obsessions del govern és penalitzar la jubilació anticipada i bonificar el retard de la sortida del món laboral. La intenció és tenir el màxim de gent cotitzant en el mercat laboral i el mínim de pensionistes, de manera que augmentin els ingressos i disminueixin les despeses. Tant govern, sindicats i patronal han arribat a un acord per modificar les condicions de la jubilació anticipada, la jubilació demorada, la jubilació parcial i la jubilació forçosa.
  • Quota dels autònoms: El ministeri de la Seguretat Social vol aprovar un nou sistema de quotes per als autònoms basat en els seus ingressos reals. En el pla inicial apareixen diversos trams entre 90 i 1.200 euros, que ara hauran de ser revisats amb l'objectiu d'arribar a un acord final abans de 2022.
  • Ingressos a la Seguretat Social: la reforma de les pensions té com a objectiu augmentar la recaptació, i inclou una clàusula per garantir la pujada dels ingressos i la reducció del dèficit. Es contemplen les despeses impròpies a càrrec de la Seguretat, més els 10.000 milions de cotitzacions que fins ara s'utilitzaven per a polítiques d'ocupació i que a partir d'ara serviran per finançar les pensions.

Pel que fa a les mesures més polèmiques de la reforma, el ministre Escrivà té la intenció de retardar-les fins a 2022. Així vol guanyar temps per negociar amb sindicats i patronal la derogació del factor de sostenibilitat i la seva substitució pel mecanisme d'equitat entre generacions. A més, quedarà pendent l'adaptació del període de còmput a les noves realitats del mercat laboral i la reforma de les pensions màximes, entre altres mesures.