Imatge del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en primer pla.

El Govern adverteix com serà l'hivern: «Hi haurà molt de patiment»

La ministra de Defensa ha previst com afectarà la crisi energètica a Espanya aquests pròxims mesos

Després d'uns mesos d'ambigüitat i de possibilitats, el Govern espanyol convalidarà avui mateix el Reial decret de mesures per a l'estalvi energètic. Un paquet d'estratègies que pretén complir amb les expectatives de la Comissió Europea que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, es va comprometre a complir.

Després de sis mesos de guerra a Ucraïna, la situació a Europa ha obligat a prendre mesures per limitar el consum energètic. És per això que la ministra de Defensa, Margarita Robles, no ha dubtat a l'hora de fer un pronòstic pel pròxim hivern.

La pessimista previsió del Govern espanyol per a aquest hivern

«Cal estar preparats per al que pugui passar», ha declarat a RNE. Ha afegit que les perspectives són «molt pessimistes», i que serà un «hivern dur» en què «hi haurà molt de patiment».

Foto de Margarita Robles.
Margarita Robles adverteix de la previsió pels pròxims mesos. | Europa Press

 

La preocupació s'ha mantingut al llarg de les seves declaracions. S'ha atrevit a dir que es preveu una guerra llarga, acusant Putin de violar, fins i tot, les «normes de la guerra». Tot sembla indicar que la crisi energètica empitjorarà durant els mesos més freds de l'any, a causa de la dependència de molts països europeus del gas rus.

«Crec que no som molt conscients que l'hivern serà duríssim. Putin ja ho està fent, però farà servir els talls de subministrament de gas. En aquest moment Putin no pot guanyar aquesta batalla i ens hem de preparar. Viurem un hivern ple de patiment i a Europa el que hem de fer és fer pinya», ha continuat la ministra.

La possibilitat d'un racionament energètic

Tot i això, les paraules d'una altra ministra han preferit transmetre tranquil·litat a la població espanyola. Des del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha descartat que s'arribi a fer un racionament energètic al nostre país, però sí que podria passar a altres països europeus.

La neu i les temperatures baixes seran les protagonistes el proper Nadal.
La ministra de Defensa creu que aquest hivern serà «duríssim». | Arxiu
 

«Les cartilles de racionament, malauradament, poden arribar a ser una realitat en països tan importants com Alemanya o Àustria aquest pròxim hivern. No en el nostre cas. Hem facilitat mesures per reduir consums redundants. No necessitem il·luminar un aparador a la nit o tenir el termòstat per sobre o per sota de la temperatura de confort», ha afirmat.

D'aquesta manera, Ribera feia esment a algunes de les mesures en què es començarà a treballar després de convalidar el Decret de mesures d'estalvi energètic. La votació tindrà lloc al Congrés aquest mateix dijous i el Govern espanyol compta amb el suport dels socis d'investidura.

Poc suport davant de l'amenaça de protestes i la paralització de sectors

Tot i això, la ministra creu que les mesures no compten amb el suport necessari i troba a faltar propostes per part de les comunitats autònomes i la resta de grups parlamentaris. Les mesures, critica, «han de generar efectes des del primer dia, no per d'aquí a deu anys».

Foto d'una calefacció elèctrica.
El Govern espanyol assegura que les mesures no afectaran les llars. | Getty Images
 

D'altra banda, els sindicats adverteixen de les conseqüències que poden comportar el fet de no negociar els convenis i no incrementar els salaris d'acord amb el nou cost de vida per la inflació. En altres països, com el Regne Unit, les protestes i mobilitzacions de molts treballadors han arribat a paralitzar diversos sectors. És preocupant que això pugui arribar a passar també a Espanya.

Tot i les amenaces, el Govern espanyol es manté en la seva previsió, assegurant que el paquet de mesures no afectarà llars ni indústries. Fins i tot el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha criticat els que no confien en el nou paquet. «Hi ha molta gent que aposta perquè això es posi calent aquesta tardor».