Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla d'una ampolla omplint una copa de vi

El Govern ofereix ajuts de fins a 6.000 euros als cellers catalans amb DO afectats per la Covid-19

Les subvencions d'1,65 milions d'euros s'han publicat al DOGC i es podran començar a sol·licitar a partir d'aquest divendres

Primer pla d'una ampolla omplint una copa de vi
El tancament d'hotels, bars i restaurants durant la pandèmia ha afectat els cellers catalans. | ACN

Els cellers amb denominació d'origen (DO) de Catalunya afectats per la Covid-19 podran demanar a partir d'aquest divendres els ajuts del Departament d'Empresa i Coneixement dotats amb 1,65 milions d'euros. Les subvencions ja s'han publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i es podrà fer la petició fins al dia 17 de desembre. A diferència dels ajuts als autònoms, que tanta polseguera han aixecat els darrers dies, aquesta línia marca unes bases i criteris pel seu atorgament, entre els quals no s'inclou l'ordre de presentació.

Així, els ajuts s’adrecen als cellers amb treballadors d’alta afiliats al Sistema especial per a treballadors per compte d’altri agraris. Se'n podran beneficiar els cellers que tinguin la condició de pime; la seu social o seu operativa a Catalunya i hagin patit una reducció de la facturació de com a mínim el 20% durant el període inclòs entre el 14 de març i el 20 de juny de 2020.

Una aportació màxima de 6.000 euros per celler

La subvenció consisteix en una aportació màxima de 1.200 euros per cada treballador que estigui donat d'alta al Sistema especial per a treballadors per compte d’altri agraris en algun moment del període inclòs entre març i desembre, amb un màxim de 6.000 euros per celler. L’import es calcula en funció de la durada de l’alta dels empleats: 900 euros per una durada entre dos i quatre mesos i 1.200 euros per una durada de quatre mesos o més. El Departament d'Empresa abonarà l'import en un únic pagament en el moment en què es resolgui la concessió.

A Catalunya hi ha 11 denominacions d’origen relatives al vi amb uns 600 cellers inscrits. El teixit empresarial dels cellers el componen majoritàriament petites i mitjanes empreses, que tenen menys recursos que les empreses grans per mantenir la seva activitat i l’ocupació. Per aquest motiu els ajuts reconeixen la singularitat dels cellers com a pimes en relació amb els seus nivells de facturació i el nombre i el règim d’afiliació dels seus treballadors.

El tancament de la restauració afecta els cellers: un 35% menys d'ingressos

L’afectació de la pandèmia en l’activitat dels cellers amb denominació d’origen s’explica, fonamentalment, per l’aturada de l’activitat del canal de distribució d'hotels, restaurants i cafeteries i pel tancament d'aquests negocis des de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma. Així, el ritme intern dels cellers ha disminuït per l’aplicació de les mesures per prevenir la transmissió del virus.

Tot i que les exportacions agroalimentàries de Catalunya durant el primer semestre de 2020 van créixer un 9,18% en valor i un 4,37% en volum respecte del mateix període de 2019, segons les dades del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, en el sector del vi i el cava, que representa el 4,07% de les exportacions, han disminuït un 13,55% en valor i un 5,49% en volum respecte del mateix període de 2019.

En aquesta situació els consells reguladors de les denominacions d’origen preveuen que la disminució dels ingressos dels cellers en 2020 serà de fins al 35% respecte de l’any anterior.