Comença la setmana i la segona quinzena del mes de juny i es culmina un acord clau per la salut econòmica del país. El Govern català i els sindicats i patronals han fet efectiva la transacció de més de 1.000 milions d’euros d’ajuts directes per a empreses, autònoms i treballadors en ERTO afectats per la Covid-19.
Del total de poc més de 1.050 milions d’euros, la major part, 993,2, provenen de la partida d’ajuts directes habilitada per l’Estat espanyol. A més, el Govern català ha mobilitzat un paquet extra de 60 milions d’euros, que es destinaran a les peticions dels treballadors en ERTO i els fixos discontinus.
El Govern i els sindicats han pactat ampliar a 191 els sectors beneficiats pels ajuts directes
De fet, aquest mateix matí s’ha produit una modificació significativa de la mesura. El Reial Decret-llei 5/2021, a través del qual es van regular els ajuts des de Madrid, contemplava que fossin 95 els sectors beneficiats.
No obstant això, s’hi han afegit 96 sectors més a petició dels sindicats, de manera que seran finalment 191 sectors als quals es donarà cobertura. Així, els ajuts extraordinaris directes ajudaran les empreses a satisfer deutes, costos pendents de pagament i pagaments a proveïdors i creditors.
Es preveu que les subvencions arribin a 190.000 empreses
D’aquesta manera, multiplicada la cobertura de sectors, ha canviat també la previsió d’empreses que se’n puguin beneficiar. Els càlculs del Govern apunten que les subvencions donaran cobertura a gairebé 190.000 empreses i professionals amb residència fiscal a Catalunya.
Més enllà d'aquestes dues línies, el Govern impulsarà una convocatòria extraordinària per aquelles empreses que no estiguin incloses en la llista de sectors que poden rebre les ajudes. Hi podran participar les companyies que hagin vist reduïda «de forma significativa» la seva facturació.
Els imports oferts, en concret, seran de 3.000 euros per als empresaris que apliquen el règim d'estimació objectiva de l'IRPF. Per als que apliquen el règim d’estimació directa, la xifra s’estendrà entre els 4.000 i els 200.000 euros. En aquest cas, però, caldrà demostrar pèrdues del mínim d’un 30% en la facturació respecte del 2019.
Les ajudes als treballadors en ERTO i els fixos discontinus tindran en compte els primers mesos de 2021
Pel que fa als seixanta milions, destinats als empleats amb un ERTO i als treballadors fixos discontinus, es podran demanar a través d'una declaració responsable i la signatura digital.
En aquest últim cas l’import variarà en funció del temps de permanència des de l’1 de gener de 2021. D'aquesta manera, els treballadors amb feina suspesa fins a tres mesos rebran 600 euros d’ajut. Els que fa entre quatre a cinc mesos que estan en ERTO, podran rebre 700 euros.
El Govern ha informat que la resolució dels ajuts de les empreses sortirà publicat dimecres al DOGC. Mentrestant, a partir de dilluns que ve es podran sol·licitar els ajuts d'empreses i autònoms. Segons les previsions del Govern, els ajuts s'hauran abonat abans que acabi el mes de juliol.
Pere Aragonès: «Els ajuts estan dissenyats perquè no es quedi ningú enrere»
L'acord s'ha escenificat al pati de Carruatges del Palau de la Generalitat. El president del Govern hi ha pronunciat un discurs, acompanyat dels consellers d'Empresa i Treball, Roger Torrent, i d'Economia, Jaume Giró, a més dels sindicats i agents socials.
Pere Aragonès, ha assegurat que «un ampli ventall de sectors» es beneficiaran dels ajuts, dissenyats per tal que «no es quedi ningú enrere». «L'objectiu de l'acord és clar: rescatar el teixit productiu de Catalunya i protegir llocs de treball», ha dit en un discurs al Palau de la Generalitat.
Per la seva banda, el conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, ha subratllat «l’equilibri» que brindarà l'acord entre la xifra de beneficiaris i la quantitat de subvencions.
Es referia a l’ampliació del nombre de sectors, que «no anirà en detriment dels ajuts». De fet, Giró ha estimat que les empreses rebran 16.000 euros de mitjana.
També ha intervingut el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, que ha volgut valorar la «complicada» tasca de negociació dels últims dies. Torrent ha celebrat que la legislatura arrenqui amb pactes de «gran consens» i ha insistit en la necessitat de donar suport a les persones treballadores i a les empreses més afectades per la crisi de la covid-19.
Els sindicats i patronals celebren amb ambigüitat els ajuts: arriben «tard» i són «insuficients»
Els sindicats i patronals han celebrat el nou paquet, però han lamentat que «arribi tard» i sigui «insuficient». Els representants empresarials esperen que l'executiu entomi aviat l'objectiu d'ampliar els ajuts a les empreses que no estan dins dels 191 sectors que reconeix la Classificació Nacional d’Activitats Econòmiques (CNAE).
Al seu torn, els líders de CCOO i UGT han fet una crida a les empreses a tenir «responsabilitat social» i a mantenir l'ocupació. Foment i Pimec esperen que els ajuts s'ampliïn aviat a les empreses de la cadena de valor dels sectors afectats.