Pla general d'una activitat en grup a la residència d'avis de Solsona

El Govern allibera 1.753 places de residències reservades a aïllaments davant la baixa incidència de la Covid

Afers Socials destinarà aquestes places a nous ingressos de gent gran en llista d'espera

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha publicat una resolució amb efectes a partir del dissabte 1 de maig que permetrà l'alliberament de 1.753 places de residències de gent gran a tot Catalunya que es mantenien buides per fer aïllaments en casos probables o confirmats de Covid-19. Davant la baixada de la incidència del coronavirus a les residències —gràcies en part a la campanya de vacunació—, el Govern ha decidit alliberar aquestes 1.753 places i destinar-les a nous ingressos de persones en llistes d'espera. La reserva de places no ocupades a les residències per fer sectoritzacions —i aïllaments per casos de Covid-19— es redueix un 58,2% i a partir d'ara passa de les 3.016 (5,66% del total) a 1.263 (2,1% del total).

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

La mateixa resolució del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies dicta que en cas que sigui necessari per a l'evolució de la pandèmia, aquest nombre de places lliures d'ocupació es podrà ampliar o actualitzar. Afers Socials ha pagat aquestes places no ocupades a les entitats proveïdores, concretament el 85% del preu mitjà ponderat de la Cartera de serveis socials de caràcter residencial de gent gran, des de l'1 de setembre i fins que duri la situació d'emergència derivada de la Covid-19.

13.040 nous ingressos a residències en 9 mesos

Durant els primers mesos de la pandèmia no es van permetre nous ingressos a les residències per protegir la salut i la vida de les persones residents, però a partir de l'estiu aquests es van reprendre. De juny de 2020 a març de 2021 s'han produït 13.040 ingressos en places amb finançament públic. És durant el primer trimestre d'aquest any quan s'ha produït el nombre més elevat d’ingressos en places públiques. Entre els mesos de gener i març s'han produït 4.884 ingressos, el 66% dels quals són en residències amb plaça pública i la resta amb places amb prestació econòmica vinculada (PEV).

17.543 persones en llista per accedir a una residència

El Departament considera que davant l'evidència que les residències són espais segurs i que s'està recuperant la normalitat «a partir d'ara es produirà una acceleració de les entrades». La llista per accedir a una plaça pública a una residència de gent gran a 1 de març és de 17.543 persones. Treball i Afers Socials puntualitza que de les 17.543 persones en llista d'accés, 7.071 (un 40%) han renunciat una vegada o més a les diverses propostes de places residencials (fins a 24 vegades algunes persones).

Igualment, el Departament liderat per Chakir El Homrani recorda que aquestes persones no estan desateses, ja que poden disposar d'altres prestacions derivades de la llei de dependència o del sistema públic de serveis socials (centres dia, atenció domiciliària o teleassistència).