Pere Aragonès, durant la sessió de la Diputació Permanent del Parlament, el 13 de gener de 2021

El Govern posa fil a l’agulla després de prorrogar el confinament: noves ajudes

Les bases es publicaran els propers dies i just després s'obrirà la convocatòria

El conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha anunciat aquest dijous a la tarda que les ajudes al comerç que va haver de tancar el 7 de gener i haurà de seguir en la mateixa situació almenys fins al 24 de gener passaran de 2.500 a 3.750 euros. La mesura s'ha pres després que la Generalitat hagi prorrogat set dies més les restriccions que havien de finalitzar aquest diumenge per frenar els contagis de la pandèmia.

Els beneficiaris seran els establiments de centres, galeries i recintes comercials i els establiments amb una superfície de més de 400 metres quadrats. La línia total d'ajuts passarà de 10 a 15 MEUR i està previst que les bases es publicaran els pròxims dies i just després s'obri la convocatòria. Pel que fa a les persones que l'havien demanat abans, no caldrà que facin cap tràmit i ja cobraran la xifra directament actualitzada. Tremosa ho ha explicat en el transcurs d'una visita institucional a la Val d'Aran, on s'ha reunit amb la síndica d'Aran, Maria Vergés, entre d'altres. En declaracions als mitjans, el conseller ha subratllat que la Generalitat ha donat 800 milions d'euros en tres mesos en ajudes directes als sectors més afectats per les restriccions per aturar la pandèmia i que d'aquests, 269 han estat transferits pel Departament d'Empresa.L'augment a 3.750 euros per comerç que des del dia 7 de gener no hagi pogut obrir portes comportarà que la Generalitat augmentin la línia d'ajudes fins als 15 milions d'euros. Dimarts passat, el Consell de Govern ja va donar llum verd als primers 10 MEUR, que era la xifra prevista inicialment, i pròximament haurà d'autoritzar la transferència de cinc més.El conseller ha detallat que les ajudes es pagaran abans de 15 dies. Segons ha dit, a Catalunya hi ha 114.000 establiments comercials, dels quals la gran majoria –uns 110.000- compten amb una superfície inferior als 400 metres quadrats i han pogut obrir, tot i que amb restriccions d'aforament i havent de tancar el cap de setmana.D'altra banda, Tremosa ha defensat la «cirurgia fina» que ha aplicat la Generalitat en la gestió de la crisi malgrat, ha dit, que «no ha agradat a ningú». Pel conseller, ha permès donar continuïtat a sectors que tot i «no treballar de forma òptima, han anat trampejant».

Les patronals del comerç, molt decebudes amb la pròrroga de les restriccions

La renovació fins al 25 de gener de les restriccions per frenar la tercera onada de Covid ha caigut com una galleda d'aigua freda entre les patronals del comerç, que s'han reunit amb el Govern aquest dijous. En la trobada, l'executiu ha explicat que la situació epidemiològica està descontrolada i els ha dit que estava estudiant ampliar les ajudes, fet que ha confirmat Tremosa més tard. 

«Sembla que et vagin matant a bocins, una setmana sembla molt poc, però portem gairebé un any així», lamenta el president de PimeComerç, Àlex Goñi. La mortalitat de les empreses preocupa molt i Foment Comerç adverteix que un de cada tres comerços no alimentaris podrien tancar abans de l'abril.

«La nova pròrroga de 7 dies de les restriccions ha sigut molt decebedora, no perquè siguin 7 dies més dels 15 que portem sinó perquè aquest any el sector ha patit molt, està sobreendeutat, amb una caiguda de vendes molt important, amb una mala campanya de Nadal i amb una temporada de rebaixes que gairebé no s'ha pogut fer», ha lamentat Roger Gaspa, president de Foment Comerç a l'ACN. En la mateixa línia s'expressa Goñi, que ha lamentat que els representants del sector no sabessin amb antelació què passaria.«Nosaltres volem diàleg, no que ens informin mitja hora abans de la roda de premsa», ha afirmat.Les dues patronals s'han agafat amb escepticisme la promesa del Govern d'ampliar la línia de subvencions i Foment recorda que «2.500 euros no donen ni per pagar la llum» dels establiments obligats a tancar, sobretot en el cas dels de més de 400 metres quadrats. L'impacte de les limitacions sobre el comerç que s'han donat des de l'octubre és «demolidor», just quan començava un període de descomptes i consumisme a l'alça, que concentra el 35% de la facturació d'aquests negocis.