Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'una habitació d'hospital amb un llit

El Govern amplia els espais hospitalaris per poder atendre més malalts de coronavirus

Els nous llits d'hospitalització que s'han habilitat a l'hospital de Bellvitge ja són plens

Imatge d'arxiu d'una habitació d'hospital amb un llit
L'hospital de Bellvitge ja gaudeix d'un nou espai per assumir pacients de coronavirus   | Pixabay

La pressió hospitalària fruit de la tercera onada de la pandèmia de coronavirus continua a l'alça. Per tal de combatre-la, el Govern ja es troba en la fase final d'ampliar els espais hospitalaris per tal de poder assumir més malalts afectats per la Covid-19. El primer centre que ha vist augmentada la seva capacitat per atendre més pacients ha estat l'hospital de Bellvitge, on s'ha habilitat un annex que permet guanyar 32 llits d'UCI, 48 punts d'atenció urgent per a pacients amb coronavirus i 64 llits d'hospitalització. La necessitat era tan gran, que aquests 64 llits d'hospitalització ja són plens.

Aquest dimarts, l'Hospital hi va traslladar els pacients amb Covid-19 que tenia a les unitats preexistents i en les darreres hores hi ha hagut 19 nous ingressos. D'aquesta manera, la construcció d'aquest nou espai permet al centre de Bellvitge tenir un total de 809 llits d'hospitalització i 90 llits d'UCI. A més, el nou edifici també inclou una àrea de rehabilitació i 48 punts d'atenció urgent per a casos de coronavirus. Tot plegat representa un augment de 4.500 metres quadrats de l'espai assistencial de l'hospital. El cost de l'obra, finalment, ha estat de 16,25 milions d'euros.

Un edifici que permet «disminuir el risc de contagis i l'aparició de brots»

L'habilitació d'aquests nous espais hospitalaris polivalents, vinculats a grans hospitals de referència, no només té com l'objectiu d'ampliar la capacitat assistencial de tot el sistema sanitari en aquests moments difícils. Tal com ha detallat la directora de l'Institut Català de la Salut (ICS) a la regió sanitària metropolitana sud, Montse Figuerola, el nou edifici permet augmentar la seguretat del conjunt de la comunitat hospitalària: «El fet que sigui un edifici monogràfic permet disminuir el risc de contagis i l'aparició de brots», ha comentat. A més, les noves construccions es quedaran quan passi la pandèmia i es consolidaran com a estructures polivalents del sistema sanitari per millorar la capacitat assistencial del conjunt del país.

Més treballadors

L'hospital de Bellvitge no només ha vist augmentada la seva infraestructura per tenir més capacitat d'assumir pacients. La plantilla també ha augmentat amb la incorporació recent de 468 professionals. Això suposa un increment de prop del 10% de la plantilla. A més, els responsables del departament han detallat que els mateixos treballadors han jugat un paper important en el disseny del nou edifici, ja que ha comptat amb la participació dels sanitaris de l'hospital per adequar-lo al màxim a les necessitats dels professionals. 

La fórmula s'aplicarà a quatre centres més

El Govern té prevista l'obertura de quatre espais similars altres hospitals. Els pròxims seran els de Can Ruti, que s'inaugurarà l'1 de febrer, i el de Pere Virgili, que obrirà les portes el 15 de febrer. En les següents setmanes, tot i que no hi ha una data d'inauguració programada, s'obriran aquest tipus d'infraestructures a l'Arnau de Vilanova de Lleida i al Moisès Broggi de Sant Joan Despí, al Baix Llobregat. Aquestes noves construccions permetran multiplicat el potencial hospitalari de Catalunya contra la Covid-19

Les UCI, de nou al límit

La inauguració del nou edifici de l'hospital de Bellvitge també ha servit perquè el Departament de Salut hagi actualitzat algunes dades de l'impacte de la Covid-19 a casa nostra. Una vegada més, les dades no són del tot esperançadores, ja que les UCI es troben al límit de la seva capacitat. El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha detallat que actualment hi ha prop de 1.100 persones ingressades a l'UCI, quan de manera estructural se'n poden atendre entre 700 i 800. Comella també ha apuntat que el límit que es pot permetre el sistema està al voltant de les 1.300 persones i que per sobre d'aquesta xifra s'haurien de tornar a condicionar espais extraordinaris com es va fer durant la primera onada.

Una altra dada facilitada per Salut és l'augment dels casos de la soca britànica de la Covid-19.  A Catalunya ja s'ha confirmat 19 casos més de la nova variant del virus, que s'afegeixen a la seixantena confirmats dilluns.