Pedro Sánchez amb cara de preocupació en una roda de premsa

El govern espanyol anuncia canvis en la factura de la llum

La crisi del mercat energètic està afectant seriosament les butxaques dels ciutadans

La factura de la llum ha esdevingut el gran malson dels ciutadans espanyols. Les estimacions de Bank of America asseguren que el consumidor mitjà pagarà uns 475 euros extra per la llum en el període comprès entre el 2021 i el 2022.

L'escalada de preus en el sector energètic no ha parat de créixer últimament i és un problema latent des de l'esclat de la pandèmia del coronavirus.

Aleshores, ja ens advertien de l'existència de molts factors que provocaven aquest augment desproporcionat del preu. Entre elles, la demanda més gran en el consum, els elevats costos del gas i els elevats drets d'emissió de CO2 a Europa.

Una dona s'escalfa les mans en un radiador.
Es calcula que el consumidor mitjà espanyol pagarà uns 475 euros extra per la llum entre el 2021 i el 2022. | iStockPhoto (Zvonko1959)

Ara, als problemes ja existents, se li han sumat altres afegits a conseqüència de la invasió de Rússia a Ucraïna.

Des que les tropes russes van iniciar els seus atacs contra el territori veí, el preu de la llum s'ha dispoarat. Ara, ha aconseguit un rècord mai abans vist a Espanya i a tot Europa.

Això s'explica perquè el país de Vladímir Putin és un dels exportadors mundials de gas natural més grans, que escasseja i s'ha disparat després de la declaració de guerra.

El govern d'Espanya prepara un paquet de mesures per aturar la crisi energètica

L'increment del preu del gas, inevitablement, està afectant el preu de l'electricitat al mercat majorista i desencadena una crisi energètica de caràcter mundial.

Davant d'aquesta situació, les autoritats europees estan buscant mecanismes per protegir els consumidors i reduir l'impacte de la guerra a les butxaques dels seus ciutadans.

És el cas del govern de Pedro Sánchez, que ja treballa en una nova reforma per modificar el mercat de l'electricitat. Tenen llum verda de la Unió Europea i preparen mesures d'emergència per limitar el contagi dels preus del gas als preus de l'electricitat.

Flama d'un fogó de gas
L'elevat preu del gas condiciona el preu de la llum. | Pixabay

«Nosaltres no som aliens als mecanismes de configuració de preus als mercats internacionals de les matèries primeres energètiques. Això incideix en els nostres preus energètics i, com a conseqüència, en el conjunt de l'economia», apuntava Teresa Ribera, la ministra de Transició Ecològica.

Entre les mesures que estan sobre la taula del govern hi ha la proposta de deslligar el rebut del preu del gas natural. També retallar els beneficis de les elèctriques fins al pròxim mes d'octubre i l'opció de fer la primera subhasta eòlica marina a Canàries per prop de 300 MW.

Serviran les mesures del govern per reduir el preu de la factura de la llum?

El nou paquet de mesures proposades pel govern de Pedro Sánchez arribarà molt aviat i se sumarà a les ja anunciades el darrer any.

Una persona fa números amb una calculadora
El preu de la llum està batent rècords històrics. | GTRES 

Algunes de les més destacades són la reducció dels impostos especials del 5 % al 0,5 %, una reducció de l'IVA sobre l'electricitat del 21 % al 10 %. També la suspensió de l'impost del 7 % sobre la generació d'electricitat.

Malgrat totes les propostes que estan sobre la taula, les previsions segueixen sense ser molt esperançadores per als consumidors.

Les estimacions de Bank of America no són gaire favorables. Els experts assenyalen que les mesures, en cas de prorrogar-se al llarg del temps, servirien per estalviar una mitjana de 170 euros per llar. Això es tradueix en una compensació de tan sols un terç de l'augment de preus previstos per al període del 2021-2022.