Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una cuina

L'objecte perillós que tens a la cuina i que hauries de llençar per no emmalaltir

Aquest utensili, present en qualsevol cuina, pot resultar molt perjudicial

 A la cuina, mantenir una bona higiene és de vital importància. Es tracta de l'espai de la casa per on passen sí o sí els aliments que consumim, cosa que dispara els riscos. I la veritat és que cometem molts errors i fem les coses massa fàcils als patògens, de manera que posem la nostra salut seriosament en perill.

Hi ha regles bàsiques que tothom intenta respectar en major o menor mesura. No trencar la cadena de fred, netejar qualsevol resta de menjar o separar els productes d'origen animal de la resta són només alguns exemples. No obstant això, recentment els científics han fet saltar les alarmes amb un descobriment molt preocupant.

El perill que tens a la cuina i que hauries de tenir en compte

Uns investigadors de la Universitat de Duke, als Estats Units, han descobert que a la cuina tenim una autèntica bomba de gèrmens. És un utensili molt comú i que gairebé tothom fa servir, però moltes vegades ignorem que pot resultar perillós per a la salut: la baieta.

Fregall ple de sabó en una aigüera
Els fregalls i les baietes poden ser autèntics criadors de bacteris | Getty Images

Tant la baieta com el fregall són grans criadors de microorganismes, ja que no els renovem amb freqüència. Ja se sabia que tenen capacitat de propagar infeccions, però ara els experts han descobert que el potencial és molt més gran del que es pensava. Pel que sembla, l'estructura d'aquests productes és el que ajuda a proliferar els bacteris millor que molts altres entorns.

El perill real de les baietes i dels fregalls de cuina

Segons els investigadors, els microorganismes prosperen en entorns molt variats. Alguns habiten en comunitat, mentre que d'altres prefereixen un entorn solitari. Si un entorn ofereix les dues coses, aleshores la biodiversitat és molt més gran. És precisament això el que explica que les baietes i els fregalls siguin entorns que faciliten la multiplicació d'aquests organismes.

En una entrevista per a 'Nature Chemical Biology', la professora d'enginyeria biomèdica Lingchong You assenyala que «els bacteris són com les persones. A alguns els va bé l'aïllament, i a d'altres no». A la natura trobem, òbviament, els dos tipus d'entorns, però és en una zona intermèdia on prosperen més varietats de patògens.

Detall d'una mà utilitzant una baieta
Aquest tipus d'utensilis s'han de canviar sovint | Getty Images

 

Un entorn molt favorable per als microorganismes

Durant l'estudi, es van identificar un total de vuitanta soques d'E. coli, un dels bacteris amb què més convivim. Aquestes van ser col·locades en espais de criança grans, on és habitual que convisquin, però també en espais petits, que afavoreixen l'aïllament.

En tots dos casos, el resultat va ser el mateix: una o dues espècies s'anaven multiplicant fins a eliminar la resta. «La fragmentació dels espais petits va perjudicar molt les espècies que depenen de les interaccions amb altres espècies per a sobreviure», explica You. D'altra banda, als espais grans va passar el contrari; van ser les espècies solitàries les que van acabar morint.

Detall d'una persona netejant una placa vitroceràmica
A la cuina, la neteja és molt important | Getty Images

No obstant això, també van descobrir l'existència d'un espai intermedi, en què la biodiversitat va arribar a màxims poc habituals. I és precisament en utensilis com les baietes, les esponges o els fregalls de cuina on es dona aquesta situació. Aquests objectes atrapen i conserven la humitat i l'alliberen a poc a poc, de manera que afavoreixen tant els organismes solitaris com els que prefereixen viure en comunitat.

L'utensili més perillós de la cuina

Després d'analitzar les mostres recollides en baietes i fregalls de cuina, els investigadors van comprovar la gran biodiversitat de bacteris que hi ha. De fet, aquests objectes ofereixen un entorn ideal, fins i tot millor que les plaques de Petri, que es fan servir per a estudiar la proliferació de microorganismes.

  

«Una baieta és un entorn on es pot implementar molt fàcilment la segmentació multinivell, que potencia la comunitat de microorganismes en general», assegura la professora You. En definitiva, es tracta de la llar perfecta per a tot tipus de patògens, que poden fer que agafem infeccions. «És el que fa que sigui una cosa tan bruta», insisteix You.