Un sanitario introduciendo una aguja en un bote de la vacuna de AstraZeneca

El Govern anuncia l'arribada d'una nova vacuna a Espanya i posa data

El Govern confirma la compra d'una nova vacuna que arribarà en els propers mesos

L'estratègia de vacunació contra la COVID-19 està a punt d'arribar a l'objectiu anhelat. Gairebé el 70% de la població ja està vacunada, tot i que els experts consideren que el percentatge actual és insuficient.

Encara no es pot parlar d'immunitat de grup, especialment per la problemàtica de la variant Delta. Aquesta última modificació del virus ha posat a prova la vacuna i ha fet minvar la seva eficàcia.

Per aquest motiu, el Consell de Ministres s'ha posat a treballar per aconseguir portar una nova vacuna a Espanya. Serà la fórmula Novavax, de fabricació espanyola, que promet bons resultats davant de les noves variants.

Dimarts 31 d'agost van aprovar la compra d'una vacuna que arribarà en pocs mesos. Tot i que l'Agència Europea del Medicament encara no ha donat el vistiplau perquè es troba en revisió, la seva arribada és imminent.

Una nova vacuna aterra a Espanya

Si fa una setmana el Govern va anunciar la compra de mig milió de dosis de Sanofi, ara arriba una nova fórmula a Espanya. Es tracta de la vacuna de la companyia farmacèutica nord-americana Novavax, però fabricada a Galícia pel Grup Zendal.

El Consell de Ministres va aprovar la compra de 2,2 milions d'aquesta nova fórmula i les dosis seran lliurades a finals de 2021. Concretament, s'espera que les primeres 679.972 vacunes arribin al novembre.

Al desembre arribaran 810.850 dosis i, el gener de 2022, unes altres 793.263. Tot això per complir el pacte que Novavax va signar amb la Comissió Europea d'una compra mínima de 20 milions de dosis. L'acord assolit estableix la xifra total de 100.000 milions de dosis dividides en trams de 20.

Una eficàcia optimista

La possibilitat d'afegir una tercera dosi de reforç encara s'està madurant, però l'Executiu ja ha pres una decisió. Es preveu que l'arribada del fàrmac Novavax sigui una ajuda extra davant el virus i Sanitat ja ha adquirit les primeres dosis.

Els científics afirmen que té una eficàcia del 93% i que protegeix davant de nombroses variants de la COVID-19. Gran part d'aquest èxit s'explica per la seva tecnologia basada en proteïnes.

Això és precisament el que més ha cridat l'atenció al Ministeri de Sanitat de cara a una possible dosi de reforç. Ara per ara, es treballa amb aquest tipus de fórmules per valorar una tercera punxada de la població en general.

No obstant això, les vacunes creades amb ARN missatger són les més recomanades, ja que tenen una eficàcia molt alta. De totes maneres, les fórmules basades en proteïnes també tenen bones valoracions.

Com funciona Novavax

La nova vacuna que arribarà al nostre país en els pròxims mesos és capaç de desencadenar una resposta immune sense virus. Això és possible gràcies a les nanopartícules de proteïna S.

Les vacunes amb ARN missatger obliguen el cos a crear proteïnes que provoquin una reacció immunitària. En canvi, les vacunes basades en proteïnes utilitzen parts concretes d'un virus per induir una resposta immunitària.

Es tracta de la mateixa fórmula que s'empra per crear vacunes contra l'hepatitis A, l'hepatitis B o la grip. Els experts qualifiquen Novavax com una vacuna segura que conté un antigen purificat incapaç de replicar o causar COVID-19.

La pauta vacunal d'aquest nou fàrmac constarà de dues dosis separades per intervals de 21 dies. Gràcies a la seva fórmula, es posiciona com la més indicada per ser utilitzada com la dosi de reforç.

Amb l'arribada de Novavax ja serien cinc les vacunes autoritzades per la Unió Europea després de Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen.