Muntatge amb la foto de Pedro Sánchez i amb la d'un paisatge sec

El govern prohibirà treballar a l'exterior quan l'AEMET decreti alertes per la calor

La manca de precipitacions crònica que afecta gran part d'Espanya obliga l'Executiu a adoptar mesures extraordinàries

Davant de la sequera que afecta gran part d'Espanya i la previsió de poques pluges al nostre país, el govern espanyol ha decidit moure fitxa. En concret, aquest mateix dijous l'Executiu aprovarà un paquet de mesures extraordinàries per pal·liar els efectes de la manca d'aigua.

És un paquet de mesures que pretenen millorar les infraestructures i la seguretat laboral. A més, segons El País, també es pretén donar algunes ajudes directes per mitigar els problemes econòmics que pugui portar aquesta sequera de la qual parlem. Els detalls exactes de les accions que durà a terme l'Executiu se sabran els pròxims dies.

Fins ara el que se sap és que la intenció principal d'aquest paquet de mesures que s'aprovarà és garantir l'abastament d'aigua tant a la població com als agricultors. És una manera d'avançar-se als problemes que poden sorgir per la manca d'aigua.

 

Les principals mesures que impulsarà el govern per la sequera

Sobre la taula, el govern espanyol té actualment diverses mesures de suport als sectors més colpejats per la sequera. En aquest sentit, un dels sectors més castigats és el de l'agricultura, amb àmplies zones de cultiu que s'han vist seriosament danyades per la manca d'aigua. Aquest sector pot sortir molt perjudicat econòmicament i el govern pretén donar-li una ajuda extra amb aquestes mesures noves.

Foto de Teresa Ribera
La ministra Teresa Ribera ha avançat alguns detalls sobre les mesures que s'adoptaran | GTRES

La manera de fer-ho serà rebaixant el pagament de certs impostos. Per exemple, Teresa Ribera, la ministra per a la Transició Econòmica, ha explicat que al paquet que s'aprovarà hi pot haver reduccions fiscals, rebaixes en tarifes de l'aigua o altres avantatges com l'ajornament de les quotes de la Seguretat Social.

Aquestes ajudes aniran destinades sobretot al camp, principalment als cultius de cereal i a la ramaderia extensiva. A més, per tal que els agricultors comptin amb liquiditat suficient per a les pròximes campanyes, també hi haurà rebaixes fiscals i préstecs a interès baix.

Prohibició de treballar a l'aire lliure amb temperatures altes

Una altra mesura que el govern ha deixat caure és la prohibició de continuar treballant a l'aire lliure quan hi hagi alertes per calor. En concret, els empleats no podran dur a terme tasques a l'exterior quan es decreti avís vermell o taronja per altes temperatures.

Tal com ha explicat la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, el nou reglament de riscos laborals prendrà com a referència el criteri de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). «Adoptarem les condicions meteorològiques als llocs de treball», ha insistit Díaz.

Preocupació pels efectes en el preu dels aliments

No és cap secret que l'actual situació de manca de pluges tindrà un impacte directe al preu dels aliments. Segons La Razón, l'escassetat d'alguns productes que previsiblement tindrà com a efecte la sequera encarirà el seu preu.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!

Tot plegat, se sumarà a una situació d'inflació que castiga des de fa mesos les butxaques dels consumidors, tensionant encara més les coses. En el passat, el govern espanyol ja va adoptar algunes mesures per pal·liar els efectes de l'alça dels preus, com ara una baixada de l'IVA en productes bàsics. Tot i això, les pujades no s'han aturat, de manera que els efectes de la baixada ja ni tan sols es noten als supermercats avui dia.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!