Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La consellera Alba Vergés en roda de premsa amb mascareta i senyera al darrere

El Govern confirma la pròrroga d'una setmana de les restriccions contra la Covid-19

Les mesures actuals estaran en vigor fins el 24 de gener

La consellera Alba Vergés en roda de premsa amb mascareta i senyera al darrere
Alba Vergés ha confirmat la pròrroga de 7 dies més | cedida

Ja ho havien avançat diverses fonts minuts abans que es produís la reunió del Procicat, però finalment ho ha acabat confirmant el Govern. La consellera de Salut, Alba Vergés ha estat l'encarregada d'anunciar en roda de premsa que les actuals restriccions a Catalunya per combatre l'expansió de la Covid-19 s'allargaran 7 dies més dels que estaven previstos. Així no acabaran el 17 de gener com estava previst sinó que duraran fins al 24. D'aquesta manera, es mantindrà el confinament municipal cada dia de la setmana i els comerços no essencials hauran de tancar el cap de setmana.

En la seva compareixença, la consellera ha explicat que es podria produir una «acceleració de la pandèmia» en els pròxims dies. «No ho podem descartar», ha assegurat Vergés. D'altra banda, ha insistit en el fet que tot apunta que els indicadors i els números continuaran creixent en els pròxims dies, sobretot en el nombre de persones a les UCIs que és a prop de les 500, i que per tant és necessària aquesta nova setmana de marge per «veure el comportament de la pandèmia». 

Amb aquesta situació, i sobre les eleccions del 14-F, la consellera ha insistit que Salut no té la darrera paraula sobre aquestes i que la decisió final s'ha de prendre a la taula de partits. Tot i això ha recordat que per aquelles dates Salut treballa amb un escenari d'un «creixement d'UCI que pot arribar als 750 o 800». 

Sobre el ritme de la pandèmia a Catalunya, el secretari general de Salut Pública, Josep Maria Argimon ha llançat un missatge moderadament més optimista. Ha parlat de com a finals de setmana podria haver-hi uns 24.000 casos nous i que ens podríem trobar en «una situació de frenada».

Tant Argimon com Vergés han defensat que Catalunya no ha viscut un creixement exponencial com a altres parts d'Europa. «Hem anat creixent, però, de forma sostinguda», ha indicat Argimon, qui ha explicat en diverses ocasions que mentre continuï aquest nombre de malalts a les UCIs és impossible que es pugui continuar amb normalitat als hospitals. «Ja hem desprogramat intervencions», ha assenyalat, afegint que «si la gent es pensa que tot serà igual tenint 500 malalts a la UCI doncs no, tot no es pot fer». 

Preguntada sobre la possibilitat de modificar el confinament perimetral per passar-ho a comarcal, tal com es demana des de petites poblacions, Vergés ha insistit que el pla continua sent el mateix. També ha recordat que «comprar productes bàsics» és una activitat essencial que es pot fer fora del nostre municipi.

Només un cas de la variant britànica

Sobre la nova soca del coronavirus provinent del Regne Unit, Argimon ha confirmat que des de Salut s'està realitzant des de fa setmanes la seqüenciació dels casos sospitosos d'aquesta nova variant. Ara mateix els 4 grans hospitals catalans, amb el Vall d'Hebron com a referència estan realitzant unes 150 a la setmana.

Malgrat tot, ha indicat que «aquesta tarda hi ha una reunió per començar a pensar en un protocol comú de seqüenciacions completes sobre la nova variant britànica». De fet, ha reconegut que a Catalunya es seqüencia molt poc. A tall d'exemple, ha indicat que Vall d'Hebron realitza 150 seqüenciacions genòmiques completes a la setmana, al marge de les parcials.

84% d'ocupació a les UCI i desprogramacions

Actualment hi ha 2.541 pacients ingressats als hospitals i 497 a les Unitats de Cures Intensives (UCI), també unes xifres molt elevades. L'ocupació de les Unitats de Cures Intensives (UCI) es troba al 84% entre pacients amb covid-19 i per altres patologies o motius.

Argimon ha ha recordat que la capacitat basal d'atenció a pacients crítics abans de la pandèmia era de 600 llits. Si bé han augmentat la capacitat de les UCI en els darrers mesos, les ràtios de professionals continuen sent les mateixes. «Són unes UCI 'tunejades'», ha advertit.