Gemma Geis, consellera d'Universitat i Recerca de la Generalitat de Catalunya

La rebaixa que aprovarà imminentment el Govern: «Del 40%»

Un curs de màster estàndard de 60 crèdits passarà a costar 1.660 euros

La consellera d'Universitats i Recerca, Gemma Geis, ha arribat al Govern català amb la maleta plena de feina i amb ganes de treballar. En els primers dies al Palau de la Generalitat ha anunciat a Catalunya Ràdio l'aprovació d'una rebaixa en estudis post universitaris.

El Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) ha aprovat la rebaixa del 40% dels preus dels màsters. L'aplicació d'aquesta mesura entra dins d'una primera fase per treballar en l'equiparació dels preus de màster i graus. Tindrà un impacte de 9,3 milions d'euros que aniran a càrrec de la Generalitat i no de les universitats. 

«Un impacte molt gran»

Geis ha reconegut que la passa que s'està fent és només la primera i es pot avançar encara més. Aquesta acció facilitarà l'accés dels universitaris, ja que la rebaixa en els preus del màster en universitats públiques tindrà «un impacte molt gran» en les matrícules. 

Les universitats beneficiades seran la UB; la UAB; la UPC; la UPF; la UdL; la UdG; i la URV. Totes aquestes tindran un preu per crèdit en primera matrícula de 27,67 euros. És el mateix que es paga en els graus de coeficient d'estructura docent C.

La baixada representa 18,44 euros menys en el preu per crèdit en la major part de titulacions de màster oficial. Pel que fa als màsters que habiliten per a l'exercici d'activitats regulades, el preu per crèdit passa dels 28,82 euros als 27,67 euros, una reducció del 4%.

Aquesta rebaixa se suma a la del 30% de les taxes universitàries que s'ha aplicat ja aquest curs. En els estudis de grau, la rebaixa es manté en el 30%. En el preu del crèdit matriculat per primera vegada continuarà sent de 17,69 euros en el coeficient d'estructura docent A; de 25,04 euros en el B; i de 27,67 euros en el C.

La junta del CIC ja recull aquesta rebaixa fins al 40% dels preus actuals en el decret de preus públics universitaris per al pròxim curs. 

Un preu del màster més econòmic

El cost d'un màster estàndard passarà a costar menys de 2.000 euros després de la rebaixa del 40%. Amb el nou acord, els 60 crèdits passaran a costar 1.660 euros. En cas d'obtenir una beca Equitat, es reduirà i se situarà entre els 1.245 euros (tram 1) i 1.328 euros (tram 2).

Un preu similar a la matriculació en els graus de 60 crèdits, que oscil·len entre els 1.061 i 1.660 euros anuals. Això va en funció del coeficient d'estructura docent del títol.

Els estudiants que poden accedir a una beca Equitat, el preu d'un grau està entre els 212,4 i els 498 euros. En el cas de les segones i successives matrícules, es mantenen els coeficients en relació amb els nous preus.

Més «deures» a Universitats

La consellera de Junts ha reiterat el compromís per incrementar el pressupost d'Universitats, consigna marcada en l'acord de Govern. També té més «deures» per fer en altres parcel·les. La demanda dels estudiants o la millora de condicions dels professors i investigadors són algunes de les tasques.

D'altra banda, Geis ha mostrat recels cap a la nova llei d'universitats que prepara el govern espanyol. La preocupació està per si queden afectades les competències de Catalunya com l'autonomia universitària.