La viròloga Margarita del Val

Gerro d'aigua freda de Margarita del Val amb la vacuna i la immunitat

Margarita del Val revela si és possible aconseguir la immunitat de grup amb les vacunes disponibles actualment

La viròloga de capçalera dels mitjans de comunicació ha tornat a manifestar-se sobre el procés de vacunació i la immunitat de grup. El missatge de Margarita del Val ha deixat preocupats a molts, ja que les seves prediccions des de l'inici de la pandèmia han estat encertades. En aquesta ocasió, ha intervingut aquest dimarts a Cuatro, al programa 'Todo es mentira'.

Marta Flich, presentadora de l'espai, ha entrevistat a l'experta del CSIC amb qui ha pogut xerrar de la situació epidemiològica a Espanya. A més, s'ha referit a les promeses del govern central sobre la immunitat de grup i la relaxació de l'ús de les mascaretes en exteriors.

L'evolució de la pandèmia, després d'un any molt complicat, marxa de forma positiva en els últims mesos. La vacunació continua registrant diversos rècords cada dia i el nombre de contagis segueix baixant. En la jornada d'aquest dimarts, la incidència acumulada a 14 dies ha baixat fins a dos punts.

La viròloga del CSIC aclareix per què és erroni el terme 'immunitat de grup'

Sobre aquesta evolució, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha dit diverses vegades de forma pública que l'Executiu està fent una bona feina pel que fa al procés de vacunació. Al seu torn, Sánchez afirmava fa unes hores que estem a només 72 dies d'arribar a la tan desitjada immunitat de grup.

Sens dubte, el bon ritme de vacunació i l'esperada per tots immunitat de ramat, han estat les grans fortaleses del govern d'Espanya d'un temps ençà.

Per aquest tema ha estat preguntada la viròloga més famosa d'Espanya en el programa de Cuatro. Del Val ha volgut ser molt clara al respecte i ha dit que el terme 'immunitat de grup' no és com ho estan definint.

«El que havia anunciat és que arribaríem a un 70% de vacunats al mes d'agost. La immunitat de grup amb cap de les vacunes que tenim és possible. Això ho porto dient des de fa temps, és un concepte incorrecte», ha sentenciat l'experta.

«Hem de pensar que cap de les mesures que tenim és infal·lible»

«La immunitat de grup només es pot aconseguir amb vacunes. A més de protegir de la malaltia, eviten que les persones vacunades si es troben amb el virus s'infectin i transmetin el virus. Això no passa amb cap de les vacunes i només es pot aconseguir quan els vacunats són segurs, i els vacunats no són segurs».

Durant la xerrada amb Flich, l'experta del CSIC va ser qüestionada sobre l'opció que a finals de juny es pugui relaxar l'ús de les màscares. Aquesta mesura s'executarà quan el percentatge de vacunació segueixi augmentant, va admetre Fernando Simón aquesta mateixa setmana en la seva habitual roda de premsa des de Moncloa.

«Hem de pensar que cap de les mesures que tenim és infal·lible. Si tinguéssim una mesura infal·lible només aplicaríem aquesta, i l'acumulació de mesures és la que permet que puguem controlar la pandèmia. La vacuna és una d'aquestes mesures, però no és total», ha valorat la viròloga espanyola.

Finalment, té clar què passarà si s'elimina alguna d'aquestes mesures. «Tampoc la prova PCR o la d'antígens. La mascareta tampoc, però ajuda, i si es retira d'aquestes mesures haurem de portar les altres amb més rigor».

Margarita del Val va tornar a oferir un testimoni, que si bé a alguns els pot semblar pessimista, per l'experta és la crua realitat. Sempre que es vagi amb la veritat per davant estarà sent honesta amb els ciutadans, que desitgen conèixer la informació més rigorosa sobre la pandèmia.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.