El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha assegurat aquest dijous que actualment «estem en uns dies crítics per controlar la pandèmia a l'àrea metropolitana». En aquest sentit, ha explicat que al cinturó de Barcelona, especialment a la zona sud, hi ha un creixement important, tot i que «no hi ha UCI plenes, ni hi ha problemes assistencials» com va passar el mes de març.
Segons ha explicat Argimon, hi ha «risc alt de rebrot a Catalunya», tot i que ha tancat la porta un confinament total a curt termini, ja que «no és desitjable». El número R és superior a 1, mentre que la incidència acumulada està per sobre de 100. Tot i això hi ha territoris amb més risc, com el Segrià, l'Hospitalet de Llobregat, Barcelona ciutat i Figueres, on hi ha transmissió comunitària.
En aquest sentit, ha recordat que «hem de conviure mesos amb aquesta pandèmia, però el que no podem fer és tancar, obrir, tornar a tancar». Així, ha reiterat que «la nostra vacuna són les mesures preventives: mascareta, higiene de mans i distància».
«No podem repetir el que va passar el mes de març»
Josep Maria Argimon ha afirmat que «no podem repetir el que va passar el mes de març i prenem mesures perquè l'evolució sigui més lenta i puguem controlar la pandèmia». Sobre el cas concret de l'Hospitalet de Llobregat, el secretari de Salut Pública ha explicat que «el brot no està controlat perquè va en augment. Estem en taxes similars a les del mes de març».
Pel que fa a la ciutat de Barcelona, la incidència de casos s'ha multiplicat en els darrers dies i se situa en 167 casos per cada 100.000 habitants, unes xifres que «van en augment», ha afirmat Argimon. En aquest sentit, ha recordat que les primeres mesures restrictives a la capital catalana es van començar a implantar quan la incidència estava en 47 casos per cada 100.000 habitants.
Sobre la comarca del Segrià, el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha manifestat que «sembla que la situació millora, gràcies a les mesures implementades». En aquest sentit, Mendioroz ha explicat que «la responsabilitat de la gent del Segrià permet veure una mica de llum al final del túnel i podem ser una mica optimistes».
Preocupació a l'assistència primària
El director del CatSalut, Adrià Comella, ha destacat que «avui el sistema no està tensat, però les dades són preocupants». Per aquest motiu, Comella ha recordat que «no es pot abaixar la guàrdia i s'ha de ser escrupulós amb el control». En aquest sentit, ha posat sobre la taula que l'atenció de casos sospitosos als CAP s'ha multiplicat per quatre des de la setmana de Sant Joan fins al dia d'avui, passant de poc més de 2.000 pacients a més de 8.500.
Comella ha explicat també que en dues setmanes, a tota Catalunya, s'ha passat de 131 ingressos hospitalaris fins als 301. Així mateix, les visites a urgències per coronavirus han passat del 2% al 4% en els darrers 14 dies.