Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de Pedro Sánchez i diners.

El Govern avisa de les persones que pagaran més cada vegada que pugin les pensions

Una part de les cotitzacions hauran de pujar a la mateixa línia de les pensions

Les cotitzacions màximes es començaran a regular. Fins ara no hi havia cap norma que en determinés l'ajust, però el ministre José Luis Escrivá considera que ha arribat el moment de fixar una sèrie de condicions per a les pujades.

Les cotitzacions són els diners que tant les empreses com el treballador aporten al sistema mensualment per abonar les pensions. La intenció de l'Executiu és que pugin en un percentatge molt semblant al de les pensions, que en aquests moments estan subjectes a l'IPC. La titular d'Hisenda estimava que l'augment d'aquestes pagues arribaria al 8,5% a partir del gener.

Escrivá explica que «sempre hem sostingut que les bases màximes han de pujar igual que l'IPC». Segons la seva opinió, el que es fa amb aquesta mesura és «aportar predictibilitat».

Com afectarà això les empreses i els treballadors?

Això suposa que les empreses hagin d'aportar 100 euros més al mes per cada empleat? En realitat, no. Només tenen l'obligació en el cas dels que percebin més de 50.000 euros anuals, és a aquests a què se'ls aplica la base màxima.

Treballador
Les empreses hauran de pagar més pels seus treballadors | GTRES

A més de les companyies, el mateix treballador també haurà de fer un esforç. Contribuirà amb 20 euros més al mes per al sistema. El responsable de la cartera de Seguretat Social, Inclusió i Migracions insisteix en la necessitat que hi hagi «una regla», recalca que «les bases màximes han de pujar almenys el mateix que les pensions». Val a dir que les actualitzacions dels darrers anys han estat força confuses i sense guardar connexió amb la inflació. Tant el 2020 com el 2021 van romandre congelades.

Després de les crítiques dels empresaris per aquesta postura adoptada, el ministre va voler enviar-los un missatge. «A vegades se'ns oblida a quants ingressos ha renunciat la Seguretat Social per protegir les empreses», va dir.

La proposta d'elevar les cotitzacions màximes el 8,5% suposa el percentatge més alt en molt de temps. Escrivá detallava que «el més lògic és que busquem tots la sostenibilitat. Això vol dir que ingressos i despeses han de pujar a l'uníson».

Entén que si no actués de manera responsable «estaríem debilitant la Seguretat Social» i això, entre altres coses, provocaria més deute públic i dèficit. El cost d'elevar les pensions segons l'IPC implicarà un desemborsament per a l'Estat de més de 12.000 milions d'euros.

Queixes dels empresaris

La decisió d'incrementar les cotitzacions màximes permetrà a l'Estat ingressar uns 600 milions d'euros extra. La patronal CEOE no va trigar a reaccionar divendres passat emetent un comunicat on consideraven d'«inadmissible» la mesura.

Però no serà l'únic sobrecost a què s'enfrontaran les companyies a partir del 2023. El proper exercici es posarà en marxa un nou recàrrec, el MEI (Mecanisme Equitat Intergeneracional), cosa que obligarà empreses i empleats a desemborsar un 0,6% més de cotitzacions socials per omplir la guardiola de les pensions.

José Luis Escrivá en una roda de premsa
Escrivá presenta noves mesures per recaptar diners per les pensions | GTRES

Amb això es pretén estar el més preparats possible per a la propera retirada de la generació 'baby boom'. Sense cap dubte, suposarà un moment de molt estrès per al sistema. Els empresaris tampoc ho veuen una cosa adequada en entendre que aquesta solució no arregla el problema.

Una pujada al pitjor moment

L'increment de les cotitzacions socials arriba al moment menys oportú. Les empreses són víctimes de la desacceleració econòmica i d'una profunda crisi energètica i també han patit l'augment del cost de matèries primeres.

La patronal sosté que si a tot això se li uneix el pagament més gran per cotitzacions els seus comptes s'acabaran prement encara més. Escrivá defensa que les companyies estan traslladant als preus dels seus productes l'encariment dels costos, per tant, la situació no revesteix de tanta gravetat.