Rellotge

El Govern avisa: s'endarrereix el canvi d'hora a partir de l'any vinent

El canvi de l'hora patirà canvis importants el 2024

A partir de l'any que ve s'esperen novetats pel que fa al canvi d'hora. El govern ja ha advertit que hi haurà un retard a l'hora d'ajustar els rellotges. Ara, la decisió ja està presa i no hi ha marxa enrere.

L'Executiu comunicava fa uns mesos a través d'una publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) els seus plans per als pròxims anys. L'acte d'endarrerir o d'avançar l'hora ha esdevingut tota una rutina a què ja ens hem acostumat la majoria. Aquest ritual genera força debat al carrer i en algun moment s'ha posat sobre la taula la possibilitat de suprimir-lo.

Però, de moment, es mantindrà durant un temps. Aquest any, el primer ajustament tindrà lloc l'últim cap de setmana de març, com és habitual. Caldrà adaptar els rellotges a l'horari d'estiu.

A la matinada del dissabte 25 de març al diumenge 26 caldrà avançar l'hora. A les 02.00 passaran a ser les 03.00. Un canvi que es durà a terme força aviat, sobretot si tenim en compte la modificació a realitzar el 2024.

Segons el que ha publicat el govern, que ja ha anunciat tots els canvis que s'efectuaran fins al 2026, el pròxim exercici s'endarrerirà aquesta modificació. Deu ser a causa del calendari, ja que el canvi d'hora caurà pràcticament a l'abril. El dia triat és el 31 de març.

Despertador
El canvi d'hora el 2024 es farà pràcticament a l'abril | GETTY IMAGES

 

Quins dies caldrà endarrerir el rellotge?

El canvi d'horari del març és un dels més esperats pels ciutadans. Es fa amb la intenció d'aprofitar les hores de llum i permetrà que ens ajustem molt més a les característiques de l'època.

Aquest any la modificació del rellotge es durà a terme el diumenge 26 de març. El 2024 serà el 31 de març, mentre que el 2025 la data seleccionada ha estat el 30. Per la seva banda, el 2026 caldrà esperar fins al dia 29 del mateix mes.

Què passarà amb el canvi d'hora a partir del 2026?

La gran pregunta que es formula la gent és què succeirà a partir del 2026. Fins a aquesta data ja se sap que es mantindran els endarreriments i els avançaments en el rellotge. Però, no hi ha una idea gaire clara del que encara ha d'arribar.

És una cosa que encara s'està discutint i que enfronta en certa manera els diferents països de la Unió Europea. L'ideal seria assolir un acord perquè s'adoptés una decisió conjunta entre els diferents territoris comunitaris. Però, el que és previsible és que cadascú actuarà pel seu compte en aquest sentit.

Espanya mantindrà els canvis d'hora fins al 2026. Ho ha decidit malgrat l'oposició de l'ARHOE-Comissió Nacional per a la Racionalització d'Horaris Espanyols. La Comissió es mostra contrària a aquesta solució a causa de les conseqüències que té per a les persones.

Imatge d'un home recolzat sobre les seves mans davant d'un rellotge
No se sap què passarà a partir de 2026 amb les modificacions horàries | GETTY IMAGES

Un informe elaborat per una comissió d'experts va revelar el 2019 que el més convenient era evitar els canvis dels fusos horaris. Abans hi havia d'haver un consens compartit i una difusió dels riscos i oportunitats que tindrien per als ciutadans.

Incidien en la necessitat que Espanya conservés l'hora d'Europa central. Això implicaria que no hi hagués alteracions als rellotges amb l'arribada de l'estiu o de l'hivern.

L'Eurocambra ja va valorar al seu dia la proposta de Finlàndia de posar fi a aquests canvis horaris. Es va votar i la mesura es va rebutjar amb 384 vots en contra i només 153 a favor.

Tot i això, algunes enquestes a la ciutadania desprenien unes dades totalment oposades. El 80% dels consultats eren partidaris de posar fi a les modificacions. Això va fer que la Unió Europea es comprometés a analitzar la situació en el futur.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp