Un sanitari amb EPI manipulant proves PCR

El Govern comença a «cancel·lar» les vacances d’un sector per l’eclosió de la Covid-19

Els sanitaris veuran anul·lats els seus permisos de lleure a causa de la saturació dels centres mèdics per la cinquena onada

Pere Aragonès s'ha reunit aquest dijous, dia 15 de juliol, amb metges, infermers i responsables de l'atenció primària (CAP) i hospitals. Els professionals sanitaris han mostrat el seu esgotament al president del Govern. Així i tot, l'executiu està cancel·lant permisos de lleure.

La força i embranzida de la cinquena onada ha sorprès gairebé tothom. Els especialistes en medicina no han estat una excepció. En el seu cas el rebrot de l'estiu ha augmentat el cansament que duien a l'esquena des de l'inici de la pandèmia.

«Hi ha esgotament físic i mental entre els professionals. Tenen la necessitat de fer vacances, d'estar amb la família. Es tracta del dret al descans», així ha definit com es troba el sector la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

Els professionals intenten mantenir les seves vacances, tot i l'augment de contagis de l'últim mes de juny, que ha saturat sobretot els centres d'atenció primària. Això, també se li ha de sumar la pujada d'ingressos hospitalaris i a les UCI. Així ho indiquen diferents hospitals a l'ACN.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon que s'han anul·lat permisos de lleure, però de moment les vacances del personal sanitari segueixen igual.

La cinquena onada és la que més ha afectat als joves: 1.700 casos per 100.000 habitants

Els sanitaris també han mostrat la seva preocupació a Aragonès. Veuen que alguns sectors de la població tenen una «falsa percepció de seguretat individual». En canvi, això «contrasta de forma colpidora amb el que viuen els professionals de salut a la primària, a urgències i als hospitals», ha explicat Plaja.

La incidència dels joves en 7 dies ha estat de 1.700 casos per 100.000 habitants. De fet, Argimon ha recalcat que costarà «molt baixa» les xifres actuals. El conseller ha afegit: «Queda molt camí per recórrer».

Salut preveu que a principis de la setmana que ve, o aquest cap de setmana, hi hagi 300 persones ingressades a les UCI per covid-19.

El ris de rebrot segueix baixant, però els crítics i els ingressats pugen

A Catalunya la taxa de contagi baixa sis dècimes i se situa en l'1,34. El risc de rebrot baixa vuit punts, fins als 1.330.

Tot i això, el Departament de Salut ha notificat 7.944 nous casos i declarat 70 ingressats més a planta per covid en les darreres 24 hores. A més, hi ha 18 crítics més a l'UCI. Tal com han transmès els sanitaris a Pere Aragonès.

En les darreres 24 hores s'han notificat set morts més i el total des de l'inici de la pandèmia es manté en 22.301. La incidència acumulada a 14 dies passa de 979,20 a 1.015,18, mentre que a set dies és de 606,41. El 19,30% de les proves de la darrera setmana han donat positiu.