Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pedro Sánchez i Carmen Calvo conversen durant una sessió al Congrés dels Diputats

El govern central podria canviar el salari mínim a Espanya en les pròximes setmanes

Actualment, el salari mínim interprofessional està situat en 950 euros

El govern central ja ho té sobre la taula: el salari mínim interprofessional (SMI) podria pujar a Espanya aquest mateix any 2021. Actualment, la quantia del salari mínim està situada a 950 euros. Va ser l'actual vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, qui el va situar en aquest llindar poc després d'assumir el càrrec.

Així doncs, l'últim augment de l'SMI es remunta a gener de 2020, després que el govern de Pedro Sánchez decidís prorrogar una nova pujada al desembre. L'oposició de la patronal va posar obstacles insalvables a les intencions de Díaz, que implicaven augmentar l'SMI abans d'acabar 2020. Però la ministra de Treball no dona el seu braç a tòrcer, i després de prorrogar la pujada al segon semestre del 2021, ja la prepara.

La ministra Yolanda Díaz defensa la pujada de l'SMI, però la patronal i els autònoms posen el fre

«No és massa just que deixem als qui més ho necessiten, no congelats, sinó amb pèrdua de poder adquisitiu», va manifestar aquest dijous Díaz. La vicepresidenta tercera va dir, des d'un acte a Tenerife, que és partidària de no esperar 2022 per a una nova pujada de l'SMI. Això últim ho defensen patronals i autònoms, que creuen que una pujada del salari mínim implicaria posar traves a la recuperació econòmica.

Patronal i autònoms defensen que en primer lloc s'ha d'avançar amb rapidesa en el pla de vacunació per, tot seguit, recuperar llocs de treball. És després d'això quan, segons el seu criteri, s'haurà apostat per apujar els salaris, però no abans. En setmanes s'ha de recuperar el diàleg social sobre el salari mínim i no hi ha dubte que govern i agents socials han d'acostar posicions.

«Estem en taxes d'inflació que superen el 2%, ja no estem en la previsió econòmica que va fer el govern», va manifestar Yolanda Díaz defensant la pujada. La ministra de Treball creu que l'augment de l'SMI «és una eina molt eficaç, amb un enorme impacte de gènere i igualació social». Davant la pujada dels convenis col·lectius d'entre l'1,5% i l'1,8%, Díaz creu que és més necessària que mai una pujada de l'SMI.

«No és massa just que deixem als qui més ho necessiten, no congelats, sinó amb una pèrdua de poder adquisitiu», va afirmar la vicepresidenta tercera. En el seu acte d'ahir a Tenerife, doncs, Yolanda Díaz va insistir amb vehemència en la seva postura: Espanya necessita pujar l'SMI.

La pujada de l'SMI, amb enemics dins del propi govern: Nadia Calviño és reticent

Però la seva opinió no és unànime al govern central, i fins i tot hi ha dubtes que sigui la majoritària. La ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha refredat la posició de Yolanda Díaz i una possible pujada imminent. Les discrepàncies a l'Executiu sobre aquesta qüestió són, doncs, molt clares.

«Hem de ser tremendament cauts i prudents» va advertir d'entrada la vicepresidenta Calviño sobre el possible augment del salari mínim. «Ens queden un milió de ciutadans que no han recuperat la seva ocupació i hi ha sectors productius que encara no estan plenament operatius», va recordar. Tot i així, fonts del Ministeri d'Economia recollides per 'El Mundo' admeten que Calviño segueix compromesa amb la promesa de pujar l'SMI durant la legislatura.

Això obre la porta al fet que durant el proper any 2022 sí que hi pugui haver pujada del salari mínim. Això, en el cas que no s'imposi la posició de la vicepresidenta Díaz al govern i l'SMI pugi aquest any. El debat va obrir-se ja en les pròximes setmanes i el govern prendrà una determinació sobre aquesta nova pujada, anhelada per milions d'espanyols.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]