Imatge del «govern alternatiu» del PSC

El PSC presenta el seu govern a l'ombra

Salvador Illa fa públic el seu «govern alternatiu» amb 15 consellers, dos comissionats i una secretaria general

Un president a l'ombra, 15 consellers alternatius, dos comissionats i una secretaria general. Aquesta és la composició del 'shadow cabinet' o govern alternatiu que el PSC ha posat en funcionament aquest diumenge.

Inspirat en la fórmula que va fer servir l'expresident Pasqual Maragall el 2000, Salvador Illa impulsa «l'altre» executiu per fiscalitzar l'acció del Govern de Pere Aragonès i aportar propostes polítiques. El «govern alternatiu» es trobarà els divendres cada 15 dies.

Un segon òrgan, el Consell Tècnic, prepararà els projectes. Les primeres fites seran un pacte per la pandèmia, un pels fons europeus i un acord per la renovació dels alts càrrecs designats pel Parlament. També n'hi haurà un per al pluralisme dels mitjans públics i una llei electoral catalana.

Els socialistes aspiren a contribuir, des de l'oposició, «a fer avançar el país». Així, faran un «seguiment crític» a l'executiu d'ERC i Junts, configuraran una alternativa al Govern amb propostes d'actuacions i polítiques públiques. També oferiran mà estesa i col·laboració per a qüestions d'interès general.

De fet, garanteixen «disponibilitat màxima» per arribar a grans acords de país. En aquesta línia, el grup parlamentari ja havia estès la mà aquesta setmana per negociar uns nous pressupostos. Tot i això, finalment, el Govern ha descartat fer uns comptes per al 2021 i opta per treballar per als del 2022.

Així serà el govern alternatiu del PSC

El 'president a l'ombra', Salvador Illa, tindrà divendres 'consellers a l'ombra'. Alícia Romero se centrarà a Economia, Hisenda i Societat del Coneixement; Raúl Moreno a Afers Socials i Infància i Jordi Terrades a Infraestructures, Territori i Habitatge.

Òscar Ordeig serà l'encarregat d'Indústria, Empresa, Comerç i Turisme i Agenda Digital; Pol Gibert de Treball; Gemma Lienas d'Igualtat i Esther Niubó a Educació. També hi haurà Rosa Maria Ibarra a Món Agrari, Pesca, Alimentació i Repte Demogràfic i Sílvia Paneque a Transició Ecològica. 

Assumpta Escarp se centrarà a Salut; Ramon Espadaler a Seguretat i Convivència; Rocío Garcia a Cultura; Rubén Viñuales a Justícia i Marta Moreta a Món Local, Funció Pública i Esports. Finalment, David Pérez s'encarregarà de Transparència, Govern Obert i Mitjans Audiovisuals. Tots ells faran un marcatge dels consellers del ram.

D'altra banda, hi haurà un Comissionat de Presidència per a la Catalunya 2050, per un Desenvolupament Sostenible i la Lluita contra la Desigualtat. El portarà Eva Granados.

També es comptarà amb un Comissionat de Presidència per a l'Impuls Federal, el Memorial Democràtic i la Llei Electoral, encapçalat per Ferran Pedret. Finalment, la persona que fiscalitzarà el secretari del Govern Xavier Bernadí serà la politòloga Mireya Fuente.

El segon òrgan, el Consell Tècnic, presidit per Raúl Moreno, serà l'encarregat de preparar propostes que s'elevaran quinzenalment al govern alternatiu. Compta amb diferents equips que estaran sota la direcció de cada conseller alternatiu.

Es reunirà quan no ho faci l'executiu a l'ombra, i establirà una agenda de trobades i visites al territori.

Finalment, el govern a l'oposició farà visites arreu del país d'un o dos dies cada tres mesos. L'objectiu és «conèixer de primera mà els reptes i preocupacions de les entitats i agents del territori visitat».