El Govern català se sincera sobre la crua situació a les residències catalanes

També reconeix que cal fer una reflexió sobre el sistema de dependència

Imatge d'un personal sanitari extraient mostres de PCR en una usuària d'una residència gironina el 25 de maig de 2020
Els departaments d'Afers Socials i Salut han elaborat un pla de contingència per a les residències catalanes | ACN

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha desmentit que els hospitals neguessin l'atenció als usuaris de les residències durant la primera onada del coronavirus. Ho ha dit en una entrevista a Rac1 on ha negat la creació de «cap mur» entre els hospitals i les residències. El Homrani ha sortit al pas davant la denúncia de professionals, famílies i residents, que acusaven els centres hospitalaris de no acceptar gent gran contagiada.

«No es va abandonar la gent gran a les residències, però s'hi va viure la situació més complexa de la pandèmia, aquí i a tot el món», ha assenyalat el conseller, qui ha recordat que «ho hem vist en informes sobre la incidència del coronavirus a les residències al Canadà, França o Bèlgica». D'altra banda, ha reconegut que «toca fer una reflexió sobre el sistema de dependència sobre com reforcem l'atenció sanitària i sobre com repensem un model que no estava preparat per una situació com aquesta». 

Per una altra banda, també indica que cal «repensar» el model de gestió de les residències i que els departaments d'Afers Socials i Salut han elaborat un pla de contingència perquè no es torni a repetir el col·lapse que es va viure ara fa uns mesos. Tot i això, lamenta la manca de finançament per part del govern espanyol encara que promet més recursos i personal per part del Govern.

El conseller ha explicat que les visites a les residències es permeten però que aquestes es «limiten» quan la situació epidemiològica ho exigeix perquè les persones que hi viuen són molt vulnerables. «Les mantenim, però equilibrant-ho amb la seguretat, perquè hem de garantir que la Covid-19 no entra a les residències. Ara bé, sabem que això implica limitar la interacció social de les persones grans, que és clau», ha afegit El Homrani.

El Homrani demana a Torra que convoqui eleccions

Finalment, El Homrani ha indicat que és millor «tenir-ne les regnes» sobre les eleccions al Parlament, enviant un missatge directe al president Torra perquè les convoqui ja, abans que el Suprem l'inhabiliti i el deixi sense aquesta potestat. Segons el conseller, l'alt tribunal es mou per criteris «polítics» tal com «ha demostrat un altre cop aquesta setmana amb el tercer grau».


Comentaris

envia el comentari