Un carrer del centre de Castelldefels amb un veí assegut en una terrassa i vianants passejant. Imatge del 30 de juny de 2020

El Govern assegura que el toc de queda a Catalunya «no ha estat sobre la taula»

Sàmper ha destacat que miren a Europa per veure les mesures que s'aproven

El conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha afirmat que el Govern preveu aprovar un decret en la reunió del Consell Executiu de dimarts per modificar el Codi Civil català i aplicar la clàusula 'rebus sic stantibus'. Aquest canvi busca que es pugui reduir o suspendre el pagament del lloguer dels establiments de negocis tancats per la pandèmia.

Sàmper ha apuntat en una entrevista a Rac1 que encara que les modificacions del Codi Civil «porten molt temps» en aquest cas volen «que sigui eficaç, efectiva i aplicable al més aviat possible». D'altra banda, el conseller ha descartat la possibilitat d'aplicar un toc de queda a Catalunya, com s'ha fet en algunes zones de França. «En cap cas ha estat sobre la taula», ha dit.

El conseller ha assegurat que miren a Europa per veure les mesures que s'aproven però que caldrà veure «l'eficàcia» de les restriccions.

A l'entrevista, Sàmper s'ha referit al tancament de bars i restaurants decretat pel Govern i ha remarcat que el compliment dels negocis està sent «molt curós». Davant la possibilitat que alguns establiments obviïn la restricció, el conseller ha avisat que l'incompliment és «una falta de respecte» per a qui sí que segueix la norma. «No podem tolerar que el 99,9% acati la instrucció i algú consideri que es pot saltar de qualsevol manera», ha avisat.

Desenes de sancions per l'ús incorrecte de la mascareta 

Pel que fa a sancions, Sàmper les ha xifrades en unes 63.000, la majoria per no fer ús de la mascareta. D'aquest total, ha apuntat que un 10% són per trobades de més persones de les permeses, mentre que també són considerables les multes per 'botellons'.

En aquest sentit, el conseller en funcions ha volgut matisar les seves declaracions en la roda de premsa extraordinària del Govern, on va demanar a la ciutadania que denunciés els veïns que incomplissin les mesures i ha admès que «probablement» no es va «expressar bé». Sàmper ha assegurat que el que pretenia és que es tingués «sentit de civisme» i «fer pedagogia».

D'altra banda, el conseller ha assegurat que la ciutadania està seguint les recomanacions per disminuir la interacció social i els desplaçaments i ha apuntat que aquest dissabte fins a les 8 del matí hi ha hagut una reducció del 22% en la mobilitat de sortida de l'àrea metropolitana de Barcelona respecte al mateix cap de setmana de l'any passat.