Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb el lema 'Avanzar' darrere

El govern central respon al confinament dur que demanen experts i metges espanyols

L'Executiu es pronuncia sobre la possibilitat d'aplicar la més dura de les mesures per a frenar l'expansió del virus

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb el lema 'Avanzar' darrere
El Govern diu 'no' al confinament dur | Twitter (@sanchezcastejon)

L'augment dels contagis per Covid-19 s'ha disparat a nivells que preocupen els experts i autoritats sanitàries, fins al punt de demanar el confinament total en un intent de protegir la capacitat hospitalària, que ja comença a estar a prop del col·lapse en algunes comunitats autònomes. Són diverses les setmanes que els metges porten advertint sobre la problemàtica que els ve damunt en un sector ja molt castigat per la pandèmia.

El Govern espanyol diu no al confinament total

Alemanya, el Regne Unit, Portugal, Itàlia o Països Baixos, són alguns dels països que han pres la dura determinació de decretar el confinament a causa de la incidència del virus. No obstant això, malgrat que Espanya està patint una tercera onada amb xifres molt elevades, des de l'Executiu de Pedro Sánchez es neguen a prendre la mateixa decisió, i aposten en què s'apliquin mesures més restrictives en aquelles regions on el coronavirus s'estén a major velocitat.

D'aquesta manera, el Govern descarta el confinament total i deixa en mans de les autonomies la responsabilitat de frenar els contagis. En aquest sentit, comunitats com el País Basc se sumen a tancar els seus municipis, com ja han fet la Comunitat Valenciana, Catalunya, La Rioja o Castella-la Manxa. Per contra, Andalusia i Galícia valoren aplicar mesures més restrictives en l'hostaleria.

Dimarts passat, el Ministeri de Sanitat va notificar 25.438 nous casos i una incidència acumulada de 454 per 100.000 habitants, però malgrat les xifres la vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo, va assegurar que «en aquest moment no tenim previst la possibilitat de permetre el confinament domiciliari, com sí que el vam fer per a parar el primer impacte de la pandèmia».

De la mateixa opinió és Salvador Illa, ministre de Sanitat, que considera que encara cal esperar a veure els resultats de les restriccions aplicades en les comunitats. Va defensar la gestió que s'està fent de la pandèmia, afirmant que «sabem el que cal fer i estem fent-ho», encara que va vaticinar un gener «molt complicat».

Les comunitats es blinden enfront del virus

Extremadura i la Comunitat de Madrid són les dues regions on els contagis s'han disparat, així com la incidència acumulada. En total, a Espanya s'ha produït un increment diari del 4,36% en la velocitat de transmissió, necessitant tan sols 22 dies per a passar de 224,88 casos per 100.000 a 454,2. Amb aquestes dades, es preveu que el dissabte arribi el pic més alt superant el màxim registrat en la segona onada.

Els hospitals i les UCI comencen a estar saturades a causa de l'amenaça de les noves variants del virus molt més contagioses que ja circulen pel nostre país sense control. Per això, davant la negativa del Govern de decretar el confinament domiciliari, les comunitats autònomes comencen a prendre cartes en l'assumpte per a intentar frenar la proliferació del virus.

Castella i Lleó ha demanat als ciutadans que es quedin a casa. Galícia ha reduït a quatre el nombre màxim de persones que es poden reunir tant en l'àmbit privat com en el públic, i ha decretat el tancament de l'hostaleria a les 18.00 i els comerços a les 21.30, a més ha endurit les mesures ja aplicades. Però en cap comunitat s'estudia decretar un confinament domiciliari.

L'opinió dels experts no es té en compte

El Col·legi de Metges de la Regió de Múrcia va ser el primer a instar el govern de la regió que reclamés a Pedro Sánchez el confinament domiciliari en la comunitat. Una petició que es va fer mitjançant un escrit on entenen que aquesta decisió «comporta una privació de drets no desitjada per cap ciutadà o institució», però que «la greu realitat epidemiològica a la regió i la situació límit de la sanitat regional per a fer front a aquesta onada de la pandèmia requereixen la presa de decisions efectives que frenin la propagació del virus».

L'actual estat d'alarma només permet que sigui el Govern el que es trobi amb legitimitat de permetre un confinament domiciliari tant autonòmic com estatal. D'aquí ve que algunes comunitats sol·licitin aquesta mesura tenint en compte l'opinió d'experts i metges. No obstant això, després de la negativa transmesa pel Ministeri de Sanitat, no es preveu que aquesta mesura sigui aplicada.