El pasadís d'un supermercat

El nou producte que arrasa als súpers amb els nous confinaments (i no és paper d'WC)

Alguns madrilenys han arribat a fer cues de mitja hora per aconseguir-lo

La irrupció del coronavirus a Espanya va tenir com a conseqüència el desproveïment de paper higiènic en els supermercats. La població es va llançar a comprar aquest producte davant el temor a un confinament llarg i es va produir una reacció en cadena. El mateix està succeint ara arran del temporal Filomena, però el paper higiènic ha estat substituït per un altre producte.

El producte estrella amb el qual estan arrasant en els supermercats de Madrid és el pa, que moltes persones compren per si de cas es queden incomunicats pel temporal. Una sensació de pànic col·lectiu molt similar a la viscuda al març de l'any passat.

La situació es complica perquè algunes fleques ni tan sols han obert, per les dificultats amb la qual es troben alguns empleats per a anar al treball. La neu acumulada encara als carrers, que s'ha convertit en gel, converteix algunes zones de la capital en territori bloquejat on la vida quotidiana s'ha interromput.

En un passeig pels supermercats de Moratalaz, l'agència Efe ha constatat que el pa i les seves variants, com el de motlle o els bastons, són el producte més venut. També les safates de carn. Així ho confirmen en els establiments de la cadena Condis, que no van poder obrir el cap de setmana a causa de les condicions meteorològiques.

Una de les seves treballadores assegura que han rebut diverses trucades preguntant si tenien pa, fet que els ha deixat molt sorpresos. També relata que les cues per a entrar en el supermercat no deixen de créixer des de primera hora del matí.

Una situació similar a la que viuen els establiments de Lidl en el mateix barri. En aquest cas sí que han pogut obrir durant aquests últims dies, i les seves treballadores no donen crèdit de què han vist: «Hi ha gent que s'emporta deu barres de pa». Conten que un dels motius de les llargues cues és que els clients que estan dins estan esperant fins que es fa el pa.

Odissea per a arribar al supermercat

L'Associació de Cadenes Espanyoles de Supermercats (Aces) recomanen als consumidors que no facin apilament excessiu de productes, però els carrers de Madrid estan plens de ciutadans amb grans bosses de menjar. Alguns fins i tot utilitzen el trineu com a mitjà per a transportar les bosses del supermercat entre la neu.

Els residents del barri de Moratalaz admeten que el producte que busquen desesperadament en els supermercats és el pa. Una veïna diu que «ho comprem perquè sabem que s'acabarà», mentre espera que treguin el pa del forn. Al costat d'ella esperen altres deu clients, mentre les persones es continuen acumulant en la cua de l'entrada.

Un home que ha aconseguit fer-se amb el desitjat producte assegura que ha esperat entre 15 i 30 minuts. Uns altres fan apilament de tota mena d'aliments i productes bàsics, davant les dificultats que tenen per a arribar a l'establiment. L'odissea en molts carrers de la capital aquests dies fa que els consumidors facin grans compres per a diversos dies.

Problemes de proveïment

La mateixa dificultat que tenen els clients per a arribar al supermercat l'estan tenint els transportistes que s'encarreguen del proveïment. A Condis no saben quan arribaran els subministraments i esperen ansiosos una mica d'informació durant el dia. No obstant això, a excepció del pa no hi ha risc de desproveïment d'altres productes.

A AhorraMás molts prestatges es comencen a buidar, sobretot amb productes com a pollastre, gall dindi, verdures o envasaments. A Lidl, en canvi, asseguren haver rebut subministraments encara que menys del normal, «la meitat que de costum».

La situació comença a ser crítica en diversos establiments, així que el president de l'Organització Empresarial de Logística i Transport (UN), Francisco Aranda, ha sol·licitat al ministeri de Transports el desbloqueig immediat dels accessos a les plataformes logístiques dels polígons industrials per a poder garantir el proveïment.