El president de la Generalitat, Quim Torra, i els consellers d'Interior i Territori i Sostenibilitat, Miquel Buch, i Damià Calvet, han presidit aquest divendres la constitució del plenari del Pacte Nacional per a la mobilitat segura i sostenible, que s'ha marcat, entre altres reptes, arribar a la sinistralitat zero a les carreteres catalanes el 2050, en compliment dels objectius marcats per la UE, és a dir, que no es registri cap víctima mortal ni cap ferit greu amb seqüeles per a tota la vida; així com a reforçar la lluita contra el canvi climàtic.
En aquest sentit, el conseller d'Interior, Miquel Buch, s'ha compromès a «posar molt de la nostra part» però ha apuntat la responsabilitat individual dels conductors com a «element clau» per evitar els accidents. «Són ells qui decideixen engegar un cotxe, estar distrets o estar concentrats, qui decideixen engegar un cotxe havent consumit drogues alcohol o contestar un whatsapp o no», ha assenyalat.
Una mobilitat «més segura» com a objectiu del govern
Segons han comentat els mateixos consellers Buch i Calvet i el president de la Generalitat, Quim Torra, el principal objectiu del pacte Nacional és la transició cap a una mobilitat «més segura» i al mateix temps més «sostenible, saludable, connectada i automatitzada». El conseller d'Interior també ha apuntat que no es pot «separar la seguretat de la sostenibilitat» i que «són vitals per fer un país millor en qüestions de mobilitat». Dimarts passat, el Consell Executiu va aprovar impulsar el pacte i avui el Govern ha constituït el plenari amb les entitats que s'hi ha adherit, amb la previsió que d'aquí a nou mesos l'Executiu pugui presentar el document.
Pel que fa al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha afirmat que implantar una mobilitat més sostenible, segura i connectada «és la nostra obligació com a governants i administració si el que volem és créixer com a societat fent- la més resilient i adaptada als reptes que tenim». Segons ha afegit, que circulin menys vehicles i més nets ha de servir com a «resposta a l'emergència climàtica» i ha deixat clar que tot i que per exemple la qualitat de l'aire a Barcelona «és millor» que moltes grans ciutats del planeta encara «no és prou bona». «Ni complaença ni inacció, tenim a l'abast corregir aquesta situació», ha dit.
El Pacte Nacional girarà sobre sis eixos
El director del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau, ha exposat davant les entitats que s'han adherit al Pacte els sis eixos sobre els quals pivotarà el document, que a banda de la sinistralitat zero també s'ha marcat com a objectiu estratègic la reducció de les víctimes mortals a la meitat el 2020 respecte al 2010 (actualment, és d'aproximadament el 27%).
En la seva intervenció, Gendrau ha destacat que si bé en els darrers anys el nombre de víctimes mortals ha caiguthi ha un cert estancament en aquest decreixement, en un escenari, d'altra banda, en què la mobilitat s'ha incrementat entre un 3% i un 4% i d'un major envelliment de la població.
Els sis eixos del pla consten d'una reformulació de l'espai públic cap a una mobilitat més sostenible i segura; una adaptació de les polítiques de seguretat viària als nous tipus d'accidentalitat, com per exemple garantir la seguretat als col·lectius més vulnerables com vianants i ciclistes; la implicació de la societat cap a un canvi cultural per a un futur sense víctimes mortals de trànsit; una coordinació estratègica en la mobilitat intel·ligent; establir objectius estratègics per a les infraestructures als nous sistemes de mobilitat i repensar l'estructura necessària en l'autoritat del trànsit.
Les entitats participants del ple
Entre els participants a la constitució del plenari hi havia representants d'Abertis, de l'ATM, el RACC, de l'Ajuntament de Barcelona, de diversos departaments de la Generalitat i els grups i subgrups polítics al Parlament; de la Federació d'Autoescoles de Catalunya, de l'Institut Guttman; de plataformes com Stop Accidents i del Col·legi d'Enginyers de Catalunya.