El Govern no rectifica: les llibreries no obriran el cap de setmana perquè no són un negoci essencial

El Gremi i Cambra lamenten la decisió del Govern i critiquen la seva «manca de credibilitat» | La Cambra del Llibre ha dit en un comunicat que se sent «decebuda i enganyada»

Pla de detall d'una de les parades de la Fira del Llibre del Pirineu d'Organyà durant l'edició de 2018
Les llibreries s'han reunit amb el Govern però han rebut la negativa a poder obrir aquest cap de setmana  | CatalunyaDiari

El Govern manté les restriccions aprovades dilluns i les llibreries no podran obrir aquest dissabte en no considerar-les establiments essencials, segons han confirmat la Cambra del Llibre de Catalunya i el Gremi de Llibreters. Les llibreries de més de 400 metres quadrats, a més, continuaran tancades també durant la setmana perquè no poden acotar l'espai, com s’havia interpretat fins ara.

La Cambra i el Gremi han criticat la «manca de credibilitat» del Govern per incomplir l'acord que declarava la cultura com a bé essencial. La presidenta del gremi, Maria Carme Ferrer, apunta que el problema no és econòmic, si no el fet si són essencials o no ho són. La Cambra del Llibre ha dit en un comunicat que «se sent decebuda i enganyada».

Ferrer ha criticat que tothom «es posa a la boca» que la cultura és un bé essencial, i en canvi «quan ho poden fer, no es fa res» i se'ls diu que són un comerç com la resta. Això no obstant, ha defensat que una llibreria és «molt més» que un comerç, ja que és un centre cultural, social i fa «molt més» que vendre llibres, aspectes que «no s'han tingut en compte». També ha criticat la situació de les llibreries que tenen més de 400 metres quadrats i que no es poden perimetrar ni fer petites, quan ho poden fer «perfectament» i el Govern no ho permet. «Tot són dificultats i no faciliten res», ha dit.

Màxima controvèrsia amb les llibreries: se n'assabenten a última hora

La notícia sobre el tancament de llibreries va sorprendre a molts el passat dilluns, 4 de gener, a última hora. Aleshores, Salut va recordar que només podran obrir els establiments comercials que siguin essencials i, segons ells, les llibreries no entraven dins aquest escenari. 

Ràpidament, les llibreries van activar totes les fórmules possibles per a intentar que el Govern rectifiqués i decidís no incloure el veredicte a la reunió definitiva del Procicat. Finalment, però, quatre dies després el Govern de la Generalitat es manté en el seu pla inicial i ja ha comunicat a les llibreries de Catalunya que hauran d'abaixar la persiana aquest divendres a última hora. 

La presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer, de fet, no s'ha mossegat la llengua aquest divendres i ha esclatat contra la gestió que ha fet el Govern sobre el seu gremi. «Tothom es posa a la boca que la cultura és un bé essencial, i en canvi quan ho poden fer, no es fa res, es diu que és un comerç», ha sentenciat mentre al·legava: «La sensació és que s'han oblidat i que ara no volen rectificar. No penso o no vull pensar que hi hagi mala fe o que sigui una lluita de partits».


Comentaris

envia el comentari