Imatge d'un home amb mascareta durant el confinament del coronavirus

El Govern confirma els canvis a les quarantenes a Espanya

La Comissió de Salut Pública modifica les quarantenes davant l'explosió de contagis de la Covid

La Comissió de Salut Pública ha pres una decisió sobre les persones que hagin rebut la pauta de vacunació completa. I és que aquelles que siguin contactes estrets de positius no hauran de guardar quarantena de 10 dies.

I així serà, malgrat que el contagi sigui a través de la variant Òmicron, com estava fixat fins ara. D'aquesta manera ho ha decidit la Comissió després de la reunió d'aquest dimarts, quan arriben als 695 casos d'incidència acumulada a tot Espanya.

«Els contactes estrets no necessitaran fer una quarantena de 10 dies»

«Per majoria s'ha decidit que les persones que han rebut una pauta de vacunació completa i siguin contactes estrets d'un cas positiu, no necessitaran fer una quarantena domiciliària de 10 dies», han detallat en una nota de premsa.

Primer pla d'un sanitari analitzant un test d'antígens
L'OMS recomana fer-se un test abans d'anar a les reunions familiars de Nadal | Europa Press

Tot i això, han recalcat que a aquestes persones se'ls explicarà que durant aquest període de 10 dies després de l'últim contacte amb un positiu han de limitar les seves activitats. De fet, únicament podran dur a terme les que siguin essencials, reduint al màxim les seves relacions socials.

Alhora, sostenen que «han de seguir escrupolosament les mesures de prevenció com l'ús de mascaretes i fer una vigilància estreta davant la possible aparició de símptomes compatibles».

Isabel Díaz Ayuso aconsegueix que Salut Pública li doni la raó

La notícia arriba després de saber-se que la Comunitat de Madrid va publicar un protocol d'actuació si una persona dona positiu en un test d'autodiagnòstic. A més, hi havia la recomanació que els contactes estrets vacunats amb pauta completa no fessin quarantena, però sí que disminuïssin les relacions socials.

I aquesta modificació s'ha donat malgrat les declaracions d'aquest dimarts de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.

«Ara s'estan ordenant quarantenes de manera massiva i estem veient unes quarantenes explosives que estan cancel·lant sopars de Nadal. Estan tancant aules completes, estan ordenant el teletreball a tothom i creiem que això es pot revisar perfectament», ha dit Ayuso a una entrevista amb 'esRadio'.

Imatge d'Isabel Díaz Ayuso presidint una sessió
Isabel Díaz Ayuso ha aconseguit que la Comissió de Salut Pública li doni la raó | GTRES

A més a més, Ayuso té decidida l'estratègia que vol executar per a la Comunitat de Madrid respecte a aquesta sisena onada. A la Conferència de Presidents d'aquest dimecres a les 16.00, la presidenta madrilenya apostarà per evitar els tancaments massius malgrat l'auge de contagis.

«S'ha demostrat que els ciutadans no aguanten més, que estan complint les normes, que s'estan confinant. Que estan amb mascaretes i amb vacunes i encara em parlen de tornar a tancar…», ha remarcat Ayuso en aquesta entrevista.

Expectació màxima hores abans de la Conferència de Presidents

Per ara, cal esperar que se celebri la Conferència de Presidents que va anunciar Pedro Sánchez diumenge passat des de Barcelona. A dos dies de la Nit de Nadal i amb un creixement de contagis desbocat en moltes regions, Sanitat encara no ha informat de les mesures a prendre per tallar aquesta sisena onada.

Pedro Sánchez en un discurs.
El president ha convocat els presidents autonòmics. | EuropaPress

Això sí, tot apunta que un dels sectors més perjudicats per les mesures que es prenguin aquesta tarda serà l'hostaler. També l'oci nocturn veurà com l'apogeu d'Òmicron li juga una mala passada i pateix els seus estralls en forma de possibles tancaments.

Així mateix, Salut Pública va insistir en la importància d'augmentar el ritme de la vacunació en persones de més de 12 anys no vacunades, així com de les dosis de reforç. Sobretot, als grups de població més vulnerables, i també aposten per la vacunació en els nens de 5 a 11 anys.