El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, en roda de premsa amb mascareta

El Govern posa en marxa el toc de queda, amb controls policials que seran pedagògics aquesta nit

El conseller Sàmper ha demanat «responsabilitat» a la ciutadania

El Govern ha anunciat aquest diumenge, 25 d'octubre, al vespre, els detalls del toc de queda que es posa en marxa avui mateix, entre les 22.00 i les 6.00 hores. El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha anunciat que els controls policials seran «pedagògics» durant la primera nit d'aplicació; mentre que Eduard Sallent, comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, ha explicat que el cos ha organitzat ja un ampli desplegament arreu del territori català per informar aquesta mateixa nit sobre l'estat d'alarma i, a partir de demà, controlar que es compleixin aquestes mesures.

Les excepcions al toc de queda a Catalunya

El cap de Protecció Civil a Catalunya, Sergio Delgado, ha explicat les excepcions al toc de queda, totes elles acreditades a través d'un certificat de declaració autoresponsable:

  • Desplaçaments laborals quan no sigui possible el teletreball
  • Desplaçaments a centres mèdics i a la farmàcia més propera
  • Desplaçaments per atendre persones grans, menors o dependents, d'urgència o d'especial necessitat justificades
  • Desplaçaments a òrgans judicials
  • Desplaçaments de retorn al domicili
  • Sortides a l'exterior d'animals de companyia entre les 4.00 i les 6.00 hores

Delgado també ha anunciat que els establiments públics hauran de tancar a les 21.00 hores —inclosos els restaurants, que no podran servir menjar per emportar a partir d'aquesta hora—, i que els espectacles culturals podran acabar a les 22.00 hores i els seus espectadors podran tornar a casa fins les 23.00 hores. També ha recordat que no hi ha canvis en les mesures aplicades fins ara, i que per tant la restauració continua tancada.

Torra celebra que les comunitats autònomes tinguin ara competències amb l'estat d'alarma

En un altre ordre de cosl president del Govern inhabilitat, Quim Torra, ha celebrat que l'executiu espanyol hagi acceptat ara que les comunitats autònomes tinguin el comandament per prendre mesures en l'estat d'alarma. En un missatge a Twitter, Torra ha dit que «es tracta de combatre el virus de la manera més útil i eficaç». «Ni banderes, ni fronteres», ha ironitzat, amb el discurs que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, feia a l'inici de la pandèmia. «President, tan sols salvar vides», ha afegit des del seu compte de Twitter.