Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una carpa de suport al carrer per la crisi del coronavirus

Indignació al focus epidèmic de Catalunya: «Tard i malament»

Des de Salut argumenten que prenen les decisions estudiant la situació epidemiològica de cada zona

Imatge d'una carpa de suport al carrer per la crisi del coronavirus
Des del Vallès Occidental denuncien que el Govern «arriba molt tard» | Catalunya Diari

Les decisions arriben tard. Aquesta és la conclusió dels veïns del Vallès Occidental davant la resposta del Govern sobre els rebrots al Vallès Occidental, on els casos de coronavirus segueixen augmentant dia rere dia.

L’àrea metropolitana de Barcelona és una de les més afectades pel coronavirus, raó per la qual els municipis del Vallès estan preocupats per la incidència del virus als seus carrers. Les zones industrials veuen en perill el seu futur pròxim, argumentant que les decisions d’aïllar la població i prendre les mesures necessàries han arribat «tard i malament».

Diverses residències del Vallès prohibeixen novament les visites

Les residències de gent gran són les primeres a notar les restriccions. Durant aquests últims dies, la Generalitat ha ordenat el tancament de tres geriàtrics del Vallès per evitar la propagació del virus en ambients on podria ser més perillós i mortal.

Andrés Rueda, director del geriàtric Les Fonts de Terrassa, i president de l’Associació Professional Catalana de Directors/es de Centres i Serveis d’Atenció a la Dependència (ASCAD) té clara la seva postura amb la gestió del Govern. «Molts centres geriàtrics van adaptar-se i van prohibir les visites abans, però que ara el Govern prengui aquesta decisió és molt greu», assegura. «Portem tota la crisi així: arribant tard i malament».

Segons Rueda, els caos del coronavirus i la seva incidència eren previsibles en aquesta segona onada, i tot i això la Generalitat no ha reaccionat a temps. «El problema és que fa una setmana que s’hauria d’haver pres aquesta decisió», afirma Andrés Rueda sobre el tancament de residències a Ripollet, Terrassa i Sabadell.

El fet de trobar-nos a l’estiu fa que molta plantilla de sanitaris es trobi en el seu període de vacances. Això, sumat a la falta de treballadors i investigadors que la Sanitat arrossega des de fa anys amb les retallades, arriba a una trista conclusió:  «És una evidència que falten persones als CAP per rastrejar contactes. És una evidència que ningú pot ocultar i és molt greu», assenyala Enrique Rodríguez, secretari de CCOO al Vallès i Catalunya Central.

Una sanitat pública a la corda fluixa

Segons Rodríguez, la zona del Vallès veu augmentat el seu perill per la seva proximitat amb Barcelona. A més, es tracten de territoris molt industrialitzats que podrien causar un gran nombre de positius en pocs dies. El secretari de CCOO té clar que, si no es pot contenir el virus abans, el millor és tenir controlada la situació amb proves que determinin si hi ha algun positiu a la zona. «Però després de les retallades, ens van deixar una sanitat sota mínims. Què pretenen?» denuncia Enrique Rodríguez.

Per la seva banda, des de la conselleria de Salut argumenten que les decisions les prenen en funció de la realitat epidemiològica de cada zona, i que fins a aquest dilluns no hi havia hagut un repunt clar dels casos al Vallès. «Segons com vagi avançant la situació, es prendran mesures», afirmen.