Primer pla del vicepresident del Govern amb funció de president, Pere Aragonès,

El Govern defensa que el confinament municipal el cap de setmana es pot aplicar d'acord amb l'estat d'alarma

Aragonès apunta que els serveis jurídics de la Generalitat han avalat la mesura

Pere Aragonès, el vicepresident del Govern amb funcions de president, ha defensat aquest dijous que el confinament perimetral de Catalunya i el municipal els caps de setmana es pot aplicar d'acord amb l'estat d'alarma decretat pel govern espanyol.

En roda de premsa ha afirmat que l'executiu català pot prendre la mesura de restricció de mobilitat que contempla el tancament perimetral del país i addicionalment el confinament municipal en cap de setmana per 15 dies. Aragonès ha concretat que la mesura ha estat avalada pels serveis jurídics de la Generalitat i que no tenen «cap dubte» que no generarà «cap problema».

La mesura entra dins la normativa que permet l'estat d'alarma

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha insistit que la mesura entra dins la normativa que permet l'estat d'alarma. També ha manifestat que es pretén preservar la salut, l'economia i l'educació. «Hem de restringir la mobilitat i la interacció social, perquè tan bon punt es tallen, baixa la propagació», ha destacat. Ha justificat el confinament municipal en cap de setmana perquè és quan es produeix major «relaxament i interacció social». Preguntada per una periodista, Budó ha explicat que aquells ciutadans que marxin a la segona residència aquest dijous abans de l'entrada en vigor del confinament municipal, no podran tornar fins dilluns al matí.

D'altra banda, el vicepresident Aragonès ha estat preguntat per un periodista sobre el fet que el grup republicà al Congrés no hagi reclamat majors competències en les seves esmenes durant el debat per la pròrroga de l'estat d'alarma. Aragonès li ha respost que aquestes consideracions les ha de fer directament ERC perquè ell compareix com a membre del Govern. Això sí, ha argumentat que el Govern voldria «més ampli» l'estat d'alarma per poder prendre «més mesures». «L'actual l'esgotarem fins al final», ha dit.

Vergés assegura el sistema sanitari «no aguantarà gaire més»

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit que la situació actual és «molt crítica» i per això cal un «punt d'inflexió ferm» per fer abaixar unes xifres «insostenibles» de 5.000 contagis diaris que tensionen el sistema sanitari, «que no aguantarà gaire més». Ha admès que els últims dies s'ha vist una petita desacceleració en els nous casos, però «les projeccions indiquen que si no es prenen més mesures, en 15 dies hi haurà 900 pacients a l'UCI, com el març, i en menys d'un mes, 1.500 pacients a l'UCI, igual que al pic de la primera onada».

«Ho hem d'aturar, ens hem preparat com a país i com a sistema de salut, passant de 600 a 900 llits de crítics, EPI i respiradors, s'ha reforçat el rastreig i la vigilància epidemiològica, i l'atenció primària», ha dit. S'ha mostrat convençuda que les mesures tindran efecte i que es podrà abaixar la velocitat de transmissió, l'Rt, a menys d'1.

També s'ha proposat arribar als 300 pacients a l'UCI, davant dels més de 400 actuals, per no haver de reprogramar altres assistències mèdiques, i a uns 1.000 positius diaris, en lloc dels 5.000 actuals, per tal de poder detectar i fer la traçabilitat de tots els casos.