Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, anunciant noves restriccions

El Govern es defensa: La contundent resposta a Sánchez sobre l'ajornament del 14-F

La portaveu del Govern pregunta a Illa si celebrar-les el 14-F suposaria posar en risc la salut dels ciutadans

El vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, anunciant noves restriccions
El Govern defensa la legalitat de l'ajornament de les eleccions del 14 de febrer. | Cedida

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat que informes dels serveis jurídics de la Generalitat, de la Comissió Jurídica Assessora i del Síndic de Greuges «sembla que veurien viable i, per tant, legal, poder ajornar les eleccions» previstes per al 14-F. «En cap cas s'està parlant de suspendre-les sinó d'ajornar-les amb un període concret», ha assenyalat.

Budó ha reiterat que el que preocupa al Govern és que «es puguin dur a terme i es pugui garantir, tant la participació política de les formacions com el dret a vot de tots els ciutadans». En aquest sentit, ha preguntat al ministre de Sanitat i candidat del PSC, Salvador Illa, si celebrar-les el 14-F suposaria posar en risc la salut de persones. L'argument del Govern ve en resposta de les paraules que aquest matí ha pronunciat des del govern estatal a RTVE el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, titllant de «greu per a la democràcia» un eventual ajornament dels comicis.

Ábalos se suma a Campo i demana que no es produeixi un ajornament electoral a Catalunya

En la mateixa línia que el ministre de Justícia s'ha pronunciat també aquest dijous, 14 de gener, el titular de la cartera de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, que ha anat en la mateixa direcció en una entrevista a La Sexta on ha recordat que els processos electorals «són consubstancials al sentit de la democràcia», i «no hi pot haver vacil·lacions o reconsideracions sobre les convocatòries electorals, perquè en definitiva acaben afectant a la netedat dels processos electorals i a garantir que tots els partits que concorren tenen les mateixes oportunitats».

A més, segons Ábalos, encara que hi pugui haver raons fonamentades per la pandèmia per endarrerir el procés «tampoc ningú ens assegura que estiguem millor o pitjor» si s'endarrereixen, perquè «la pandèmia està oscil·lant clarament». «Crec que cal anar amb molt de compte, perquè sinó les regles de joc ja no són iguals, i sobretot si queden a criteri d'un govern que ha de ser garant dels processos electorals i per tant no ens sembla bé que es vagin fent reconsideracions», ha dit.

En aquest sentit, Ábalos ha recordat que com en altres processos electorals com els de Galícia, Euskadi i els Estats Units «es poden plantejar elements que garanteixin les qüestions sanitàries». «Es tracta d'intensificar el vot per correu, d'implantar mesures de seguretat a l'hora d'exercir el vot. Les coses es poden fer en un context de pandèmia introduint mesures més sofisticades. El que cal és claredat a l'hora de convocar i en els mecanismes electorals, perquè al capdavall és el joc de les oportunitats per a tothom», ha conclòs.