El ministre de Sanitat, Salvador Illa, reconeixia aquest dimecres 13 de gener que la situació actual de la pandèmia a Espanya és «molt preocupant». Afirmava que en algunes regions el panorama és molt pitjor que el sofert durant la segona onada.
«No ens enganyem, afrontarem unes setmanes de creixement de casos, d'hospitalitzacions i hem d'actuar d'acord amb el marc d'actuacions per combatre amb èxit la segona onada», deia el ministre en la rutinària roda de premsa després del Consell Interterritorial de cada dimecres.
Sobre aquest tema, el ministre de Sanitat ha recalcat la necessitat de «respectar escrupolosament les mesures que va dictant cada comunitat autònoma», amb l'objectiu de frenar la complicada situació que viu el nostre país. I per això insistia que no és moment per aplicar un nou confinament com el de primavera.
Illa descarta el confinament total
Illa va tornar a deixar clar que per acabar amb aquesta tercera onada cal seguir el mateix pla que es va elaborar a l'octubre per frenar la segona: el Pla d'Actuacions Coordinades, que estableix un tipus de mesures a les comunitats segons el nivell de risc en què es trobin.
Amb alerta màxima, la 4, nivell on es troben ja Balears, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, Comunitat Valenciana, Madrid i la Rioja, el text permet prendre mesures extres. En aquest cas, podria estudiar-se un possible confinament domiciliari.
Tot i la difícil situació de les UCIS, prop del col·lapse i la sol·licitud de confinament de diversos col·legis de metges, el govern espanyol no fa cas a aquestes peticions. Davant la negativa del govern d'imposar el confinament total, comunitats com Castella i Lleó i La Rioja han demanat als seus ciutadans que s'autoconfinin de manera responsable per intentar frenar el preocupant augment de casos.
Sobre la vacunació a les residències
Salvador Illa també s'ha referit al pla de vacunació estatal, felicitant-se pel fet que gairebé totes les comunitats autònomes han posat la primera dosi a les residències de gent gran al llarg d'aquesta setmana.
En aquest sentit, el titular de Sanitat ha assenyalat que durant els últims dies s'ha vist que «hi ha un rebuig molt baix a les vacunes», al voltant d'un 5%. Sobre aquest assumpte, Illa ha comunicat que la setmana que ja es decidirà els següents grups de vacunació als quals cal administrar la vacuna.
Illa respon a les crítiques sobre les seves mesures per Nadal
Illa va voler donar la cara després de les crítiques rebudes per les mesures establertes per Nadal: «La majoria de ciutadans ha fet el que estava indicat, durant Nadal i en els mesos previs. Els agraeixo la seva actitud. Però també hi ha hagut casos que no eren així i per això ha augmentat la incidència. La majoria dels contagis procedeixen de brots familiars. Ara cal centrar-se en controlar la tercera onada. Ja ho hem fet dues vegades i cal seguir les mesures per fer-ho una tercera. La vacunació és el principi de la fi, però queden setmanes dures», ha sentenciat Illa.
«Algun conseller ha fet comentaris respecte a les mesures adoptades per Nadal i tots estem d'acord que el problema ha residit en els grups de persones que no han atès a les mesures. El ritme d'augment de casos és superior al de la segona onada en algunes comunitats autònomes. Però les dates de les quals venim poden provocar retards. L'informe de doctor Simón indica que fins fa pocs dies de gener hi havia un índex de creixement del 5%, però demà ho explicarà», concloïa el ministre.