Imatge d'una urna, plena de vots, durant un procés electoral

La proposta dels notaris per facilitar el vot dels malalts de Covid a les eleccions

Així es podrien evitar certs problemes si finalment s'acaben celebrant el 14 de febrer

L'actual pandèmia està dificultant moltes de les activitats quotidianes i posa en perill altres que no són tan habituals. A Catalunya ara mateix una de les grans incògnites és saber si realment es podran dur a terme les eleccions previstes pel pròxim 14 de febrer. La decisió està en mans dels partits polítics que haurien de confirmar-les o ajornar-les aquest divendres. 

Però a l'espera de si finalment es votarà, una altra de les problemàtiques que es plantegen és com podran exercir el seu dret totes aquelles persones que estiguin malaltes de coronavirus o no puguin sortir de casa perquè han estat en contacte. L'opció implica demanar el vot per correu, però, per poder fer-ho necessiten un poder notarial. Aquest és l'instrument que reconeix la llei electoral per poder delegar en una altra persona la realització dels tràmits necessaris. 

Encara que aquesta és una pràctica ja prevista i realitzada en altres eleccions, els notaris adverteixen que poden tenir dificultats per dur a terme totes les peticions. «Els casos de persones que no poden fer la gestió presencialment per demanar el vot per correu es multipliquen», explicava el degà del Col·legi de Notaris de Catalunya, José Alberto Marín a 'Rac 1'.  És per aquest motiu que els notaris han sol·licitat poder gestionar aquests poder electorals de manera telemàtica. 

Marín reconeix que, per la seva part, tenen ja el sistema «pràcticament operatiu» i que només necessiten l'autorització per utilitzar-ho. En aquest sentit, explicava que durant les passades eleccions al País Basc «es va plantejar i la Junta Electoral va dir que no li semblava malament». 

Admet que els tràmits es poden fer sense cap mena de problema de manera telemàtica i que això hauria de permetre multiplicar «per deu la capacitat de la nostra feina». De moment, ja han fet una primera passa per a poder dur a terme aquesta gestió demanant l'accés a la base de dades del DNI del Ministeri de l’Interior. 

Les dificultats per gestionar el vot per correu

El degà del Col·legi de Notaris de Catalunya recordava que l'actual situació els està dificultant poder realitzar aquest tràmit. Han de seguir les actuals normes de seguretat contra la Covid-19 i, per tant, «tampoc podem entrar en residències, ni hospitals ni a les cases de persones infectades». 

En aquest sentit, el notari admet que han ofert la possibilitat de fer d'intermediaris per demanar la documentació per votar per correu a aquells que no puguin fer-ho. «Hem plantejat l’opció d’oferir a les persones que estan confinades que a través del certificat dels notaris poder demanar que s’enviï a casa d’aquestes persones la documentació per poder votar per correu», afirma Marín. 

Cal recordar que la gestió d'un poder electoral és un tràmit totalment gratuït i que els notaris tenen l'obligació de prioritzar-lo davant d'altres. La persona que ho demani ha de fer constar amb un certificat mèdic la malaltia o incapacitat que li impedeix sortir de casa, de la residència o d'un hospital.