Imatge del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una roda de premsa.

El Govern anuncia un important canvi amb la Covid-19 a Catalunya

Salut deixa de comptar els casos de covid i només farà proves als vulnerables d'acord amb l'estratègia estatal

Catalunya comença a respirar. Com a mínim, sembla que la Covid-19 ja dona una mica de treva. La vacunació i el sorgiment d'Ómicron obren la porta a una nova realitat i a nous canvis. En aquesta línia, el Departament de Salut ha explicat que deixarà de comptar els casos de coronavirus un a un i eliminarà l'aïllament de les persones asimptomàtiques o símptomes lleus.

El nou protocol estableix que les proves de diagnòstic davant de símptomes de la covid es facin només en persones majors de 60 anys, immunodeprimides o embarassades, en entorns sanitaris o en residències, i en casos que requereixin ingrés. 

Les baixes laborals només es realitzaran amb criteris clínics -a grans trets, quan els símptomes impedeixin anar a treballar-, si bé es manté un aïllament d'almenys 5 dies en els entorns vulnerables, com residències. Les proves d'autodiagnòstic no es consideraran per confirmar una infecció.

PCR
L'arribada d'Ómicron ha obert un nou paradigma amb la Covid-19. | CatalunyaDiari

Un nou paradigma

El Departament de Salut ha presentat aquest divendres en roda de premsa l'adaptació a Catalunya de la nova estratègia estatal en la pandèmia de la covid-19, acordada aquest dimarts per la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial, format pel Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes. 

No caldran aïllaments estrictes 

El protocol també recull que els casos positius entre la població general no hauran de realitzar aïllament estricte per motius de salut pública, tampoc els seus contactes estrets, que no seran identificats de forma activa, tot i que si que es mantindran els canals d'autodeclaració.

Això sí, Salut recomana a les persones positives que s'estiguin a casa fins que desapareguin els símptomes de la malaltia i que extremin les mesures de protecció individual.

També demanen que redueixin tot el possible les interaccions socials; que utilitzin mascaretes i evitin especialment el contacte amb persones vulnerables i la participació en esdeveniments multitudinaris.

«La idea que volem transmetre és que en tots els virus respiratoris hauríem de fer el mateix. Si et trobes malament, tens tos, mal de coll, febre o altres símptomes, t'has de comportar igual, si és una covid, una grip o un altre virus: no has d'anar a veure persones vulnerables i has d'intentar-te cuidar durant els dies amb símptomes», ha afirmat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.

Les proves d'autodiagnòstic no es consideraran per a la confirmació d'infecció activa ni en persones amb símptomes ni en asimptomàtiques, segons el nou protocol, que també implica que les incapacitats temporals (IT) només es realitzaran amb criteris clínics i per les indicacions d'aïllament en els àmbits vulnerables.