Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Paperetes electorals

El Govern, sobre la por a estar en una mesa electoral el 14-F: «Hi ha garanties»

Salut i Participació Ciutadana decidiran dilluns si fan testos ràpids o PCR als membres de les meses electorals
Paperetes electorals
El Govern assegura que les mesures decretades de cara al 14-F evitaran aglomeracions als col·legis electorals. | Laia Solanellas

El director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals del Govern, Ismael Peña-López ha defensat aquest dissabte que «la por no val» per no presentar-se a la mesa electoral el 14-F, ja que «hi ha garanties». «És l'obligació de la ciutadania, complir, com el policia o la infermera que li toca fer guàrdia», ha dit aquest dissabte en una entrevista al programa 'El Suplement' de Catalunya Ràdio.

En aquest sentit, Peña-López ha confirmat que el Govern decidirà dilluns si fer testos PCR o d'antígens als membres de les meses electorals el 14-F i als que hagin de ser al local electoral. La decisió s'ha de prendre en una reunió amb Salut on també es debatrà sobre els EPI integrals que s'han d'oferir per la franja en què es permet el vot de les persones contagiades.

El director general de Participació Ciutadana ha dit que la decisió sobre els testos d'antígens o PCR es prendrà en funció del que calgui «mobilitzar» per fer-los, ja que l'executiu calcula que caldria que entre 3.000 i 5.000 persones del món sanitari anessin als col·legis electorals, quan ja tenen «una càrrega prou forta» als CAP.

Una despesa de 35 milions d'euros

Peña-López ha dit que les eleccions per al 14-F costaran, si finalment es fan, uns 35 milions d'euros, molt per sobre del que seria habitual, perquè s'han de mobilitzar més persones pels protocols contra la Covid-19, més policies i espais. Si els comicis finalment es cancel·len, es perdran uns 25 milions, l'equivalent al pressupost d'una quinzena d'escoles de primària en un any.

El director general, que ha reiterat que els protocols per anar a votar i ser a les meses són segurs, ha justificat la intenció del Govern d'ajornar les eleccions pels possibles «dubtes massius» sobre la viabilitat dels comicis en un context de pandèmia i perquè tot el protocol que cal per garantir-les implica «posar en risc tota la resta» d'esforços en salut o seguretat.

En tot cas, Peña-López ha dit que les mesures previstes evitaran les aglomeracions als col·legis, perquè la gent s'esperarà al carrer, a l'aire lliure, respectant la distància de seguretat, i perquè s'han habilitat més espais. En el cas de Barcelona, per exemple, n'hi ha un 40% més. A més, també es potencia el vot per correu per evitar que la gent hagi d'anar presencialment al col·legi electoral.