Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una persona amb una bossa i una mascareta

L'OMS dona el motiu: Per què la nova soca de la covid estaria causant més morts

Ho van assegurar ahir, després que Boris Johnson afirmés que estava causant més morts

Imatge d'una persona amb una bossa i una mascareta
Ho van assegurar ahir, després que Boris Johnson afirmés que estava causant més morts | ISTOCKPHOTO

Ahir mateix ho confirmava el primer ministre anglès, Boris Johnson: «Hi ha evidències existents que la nova variant de la Covid-19 pot estar associada amb un grau major de mortalitat». Una afirmació contundent i, vista així, sense més informació, força preocupant.

Si fins ara s'havia dit que aquesta nova soca no provocava pitjors símptomes ni tenia més riscos que la normal, què és el que estaria fent per provocar més morts? És simple, provocar més contagis.

Després de les paraules de Johnson, va ser l'OMS la que va sortir a aclarir aquestes declaracions, assegurant que, sí, pot haver-hi més morts en aquelles zones més afectades per aquesta soca de virus, però, això estaria sent provocat per la pujada de contagis.

«Hem estat informats avui que, a més de propagar més ràpidament, també sembla que ara hi ha algunes proves que la nova variant que es va descobrir per primera vegada a Londres i el sud-est d'Anglaterra pot estar associada a un major grau de mortalitat», va dir Boris Johnson. No obstant això, no va especificar els motius, que ara ha volgut aclarir l'OMS.

«Si la variant és més contagiosa, hi ha més casos i llavors hi ha més persones hospitalitzades. Si hi ha més hospitalitzats i els sistemes estan sobrecarregats es produeixen més morts perquè els metges estan sobrepassats». És el que ha assegurat l'epidemiòloga de l'OMS Maria Van Kerkhove.

És l'explicació que li donen des de l'organització, que segueix reiterant que no es tracta d'una variant més perillosa. El que sí que s'ha dit és que, de moment no s'ha pogut avaluar la nova informació donada pel primer ministre britànic, però, tornen a repetir que no hi ha evidències científiques que demostrin que és un cep amb major letalitat.

Una variant més contagiosa, però no més mortal

«Fins ara, i encara esperem la informació de Regne Unit, no veiem que la malaltia sigui més greu, però si infectes a més gent, més gent arriba a estar greu i mor», ha assegurat també des de l'OMS el seu director d'Emergències Sanitàries, Mike Ryan.

Així doncs, la posició de l'organisme és clara. Com s'havia dit fins ara, la nova variant del coronavirus, que es va detectar pro primera vegada al Regne Unit, sí que estaria provocant més contagis que l'original. Neguen, però, que es tracti d'una soca amb major mortalitat.

A més, una de les coses que cal tenir encara molt en compte és que, de moment, no hi ha estudis que hagin confirmat que les vacunes que ja s'estan administrant puguin ser menys eficaços contra les soques noves que han anat sorgint en els últims mesos.

És més, el que s'ha dit és que aquestes serien igualment vàlides per a tota mena de ceps que, per ara, s'han detectat, diferents de l'original. De fet, la farmacèutica Pzifer, ja va dir fa unes dues setmanes que sí que tenien «evidències» que la seva vacuna era igualment efectiva contra la nova soca detectada a Anglaterra.

Aconsellen extremar precaucions amb les màscares i la nova soca

Una de les coses que sí que s'ha dit ja és que cal tenir molta cura amb les màscares que fem servir, especialment ara amb les noves soques més contagioses que ja ronden per tot el món.

Cal tenir en compte que, segons s'ha dit ja, aquestes noves variants de virus tenen una capacitat de contagi més elevada, això vol dir que, en cas d'exposar directament a virus hi haurà més probabilitats d'acabar infectats. És per això que cal tenir una especial cura amb les mascaretes que s'utilitzen.

Es recomana que únicament es faci servir aquelles que garanteixin un filtratge d'un 90% o més. Fora d'aquest grup quedarien les fetes de forma artesanal o les que tenen un teixit de categoria 2, ja que asseguren un filtratge d'un 70%.

Si bé és cert que segueixen sent igualment efectives, no ho serien en un percentatge tan elevat com les esmentades en primer lloc, les de categoria 1 que serien les quirúrgiques i les FFP2.