Fernando Simón amb les mans a l'aire i les banderes espanyola i europea al darrere

El govern espanyol aclareix la seva intenció respecte a un confinament més dur

Fernando Simón explica si cal establir aquesta mesura extrema en la situació actual que es viu a Espanya

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), va comparèixer aquest dijous 11 de febrer al costat de la Secretària d'Estat de Sanitat, Silvia Calzón, per comunicar en quina situació es troba la pandèmia del coronavirus a Espanya, a més de referir-se a altres temes assumptes, com un possible confinament o el procés de vacunació.

L'epidemiòleg més famós d'Espanya va iniciar la roda de premsa a la Moncloa posant sobre la taula les dades actuals de la pandèmia, que en les últimes 24 hores van registrar 17.853 nous positius i 513 morts per Covid-19. A més, la incidència acumulada va baixar fins als 540,30 casos per 100.000 habitants en els últims 14 dies.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

«La incidència continua sent molt alta, per sobre dels barems que tenim establerts com de molt alt risc. Tanmateix, sí que és cert que l'evolució és favorable i esperem que segueixin baixant el nombre de casos en els pròxims dies», va afirmar Simón.

Preguntat per un possible confinament dur de tres setmanes per a reduir de manera notable l'impacte de la pandèmia, el director del CCAES va dir que «ara mateix el que no tindria sentit és relaxar les mesures. Ara mateix no cal un confinament dur, tal com es troba l'evolució de l'epidèmia. No crec que un confinament d'aquestes característiques tingui sentit. Potser va tenir-lo fa una setmana o dues, però no ara mateix», va dir.

Així va la campanya de vacunació a Espanya

Silvia Calzón va donar a conèixer les dades sobre la campanya de vacunació, comunicant que avui dia s'han administrat «2.320.507 dosis, el 79% per cent de les dosis rebudes». La Secretària d'Estat de Sanitat va remarcar que «ja se superen les 943.278 persones que han completat la seva pauta de vacunació, rebent les dues dosis. Aquestes xifres ens col·loquen en el lloc 12 a nivell mundial pel que fa a administració de dosis i el quart a Europa», va apuntar. Calzón va explicar que no s'ha registrat fins ara cap dels efectes secundaris més enllà dels ja sabuts, com «cefalea o el dolor en el punt de la punxada, així com trastorns intestinals», ha comentat.

Pel que fa a la decisió de no administrar la vacuna d'AstraZeneca a les persones majors de 55 anys, Calzón va aclarir que «la Comissió de Salut Pública va decidir mantenir una actitud prudent. La vacuna compleix amb els requisits de seguretat, però els assajos no eren representatius en la població més gran. Preferim mantenir aquesta actitud expectant i esperar els resultats d'altres estudis. És la postura que vam entendre més prudent, que és revisable», va confessar.

Hi haurà una desescalada imminent?

Fernando Simón no es va cansar de repetir la necessitat de seguir amb les restriccions per evitar un nou pic en la pandèmia: «La desescalada en les mesures de control ha d'estar molt dirigida perquè la situació de l'epidèmia a Espanya segueix sent molt complicada. Hem de tenir tots molt clar que això no s'ha acabat i cal tenir molta cura amb el que fem. Amb això no vull dir que algunes mesures no puguin modificar-se, però garantint que les altres es compleixin bé, amb rigor», reclamava.

L'epidemiòleg va donar la seva versió sobre les mesures estrictes que s'estan aplicant en l'hostaleria: «Hem d'incidir en les mesures que evitin que el virus arribi a les famílies i el tancament de l'hostaleria és una d'elles. El ritme de descens en les comunitats que han aplicat mesures més severes a l'interior dels bars és més gran. Totes les evidències apunten a aquesta activitat com de risc per la forma de comportar-se dels clients als bars», va afirmar.

La resposta de Simón sobre les perspectives per a l'estiu

El director de l'CCAES va ser molt clar en la seva postura sobre aquells que pensen ja en les vacances d'estiu en plena pandèmia: «Jo crec que ens equivoquem en plantejar objectius per dates. Ha de ser per nivell de transmissió. Si és molt baix, no caldrà esperar a Setmana Santa o a l'estiu per una relaxació de les mesures. És cert que hi ha cultures que sí que estan planificant amb antelació i és normal que la gent ho vulgui saber. Dependrà de com respectem les mesures de seguretat», va confessar.

Per concloure, Simón ha apuntat que «tenim algunes variants que ens plantegen una possibilitat d'alt risc de transmissió. Parlem de la britànica. Les mesures de control estan tenint un efecte similar per a les variants. Si es relaxen abans d'hora o no s'apliquen bé les individuals, es podria donar un increment més ràpid de virus», va finalitzar.