Alguns productes comencen a escassejar a les prestatgeries dels supermercats. El problema de desproveïment és una realitat i la situació preocupa el govern espanyol. La vaga de transportistes està provocant seriosos problemes en el subministrament d'aliments.
Des de l'Executiu no tenen intenció de reunir-se amb els vaguistes. Asseguren que no cediran al «xantatge» del sector, com va assegurar la ministra de Transports, Raquel Sánchez. La solució seria desplegar un fort dispositiu de 23.000 agents de les Forces de Seguretat per contenir qualsevol acció violenta.
Una altra de les veus autoritzades del govern, el responsable de la cartera d'Agricultura, admetia que aquesta aturada genera «situacions terribles». Sobretot a productors d'hortalisses, fruites o del sector pesquer o lacti, que són incapaços de donar sortida als seus aliments. Segons la seva opinió, aquest problema no pot trigar gaires dies a solucionar-se.
L'organisme que aglutina productors i la indústria làctia ja havia avançat dimecres que es veurien obligats a aturar l'activitat. Ara, «els problemes lineals» són evidents a causa dels efectes de la vaga.
D'una manera molt similar es van expressar diferents associacions de consum les darreres hores. Denuncien l'actuació cada cop més bel·ligerant dels transportistes, amb bloquejos a centres logístics, ports i mercats majoristes. Això fa que algunes empreses estiguin acusant en excés aquesta vaga.
La manca de subministraments els impedeix proveir els punts de venda, a més de paralitzar-se la indústria. Assenyalen que s'ha produït un augment de les protestes per part d'un col·lectiu reduït. «Impedeixen que la majoria dels professionals i empreses del transport puguin fer lliurement la seva feina», destaquen.
Però, a més de la falta d'aliments als supermercats, lamenten les «coaccions» i «accions violentes» contra els que no recolzen la vaga. Així ho denuncien des del sector pesquer el Comitè de Productes del mar de la patronal AECOC. Assenyalen que hi ha «centenars de tones» de peix acumulats a ports i llotges des de dilluns passat.
Els piquets han intensificat les seves accions i reclamen les forces de l'ordre públic que actuïn. Que garanteixin «la seguretat dels professionals i la sortida dels productes peribles».
Des de la patronal de la logística UNO van denunciar els actes de «violència desmesurada» per part dels vaguistes. També carreguen contra la «falta de mesures per part del govern» per garantir la seguretat als que vulguin «exercir el seu dret a treballar».
Malgrat les peticions del sector de l'alimentació, l'Executiu no té previst dialogar amb els vaguistes. La ministra va confirmar que només es reunirà amb el Comitè Nacional del Transport per Carretera. Els considera l'intermediari «legítim», evitant en tot moment la trobada amb «els convocants de la vaga».
La manca d'aliments no és l'únic problema
La manca d'aliments és preocupant, però hi ha altres sectors que també pateixen les mobilitzacions. És el cas de l'industrial, que engloba la siderúrgia, el ciment, l'automoció, la química o el paper. L'Aliança per la Competitivitat de la Indústria reclama la «intervenció urgent» de l'Executiu.
Només així es podrà mantenir l'activitat empresarial amb total normalitat. En els últims dies s'ha conegut l'aturada a la planta d'Acerinox a Los Barrios (Cadis), entre altres factories. La manca de subministraments els impedeix fer la seva feina.
La intenció de l'Administració és clara. No estan disposats a cedir els xantatges d'aquest grup de transportistes i els amenaça durament.
Per garantir el proveïment d'aliments tenen previst mobilitzar més 23.000 agents. És la manera de «reprimir les actuacions violentes» d'aquest «grup d'ultres», com els van definir. No consentiran cap mena d'amenaça.