Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un supermercat.

L'avís que acaba de fer Mercabarna sobre el desabastiment: «No és habitual»

La maduixa, per exemple, ha patit una caiguda del 50% a Mercabarna | També noten un descens d'un 38% de l'entrada de peix i d'un 20% de fruita en general

És la tònica habitual. Aquests dies, si baixem al súper de baix a casa, ens trobarem amb una situació del tot surrealista. Prestatgeries buides, limitació de productes... I sí, s'hi ha de conviure, no hi ha altra. 

La vaga de transportistes ha capgirat radicalment el context actual i diversos complexos majoristes de Catalunya, com Mercabarna o Mercagirona, ja han alertat de la manca de certs productes. 

Mercabarna avisa: menys peix i menys fruita

L'aturada de transportistes ha provocat un descens aproximat del 20% de l'entrada de fruita i d'un 38% de peix dels majoristes de Mercabarna aquesta setmana. 

Imatge de fruita en un supermercat
La disminució de fruita s'està notant d'allò més a Mercabarna. | EP

Les incidències en els punts estratègics logístics s'han repetit des de dilluns, quan va començar l'aturada en protesta contra l'escalada de preus dels combustibles. 

Les parades del centre logístic barceloní han vist com durant la matinada de divendres entrava un 50% menys de peix, però s'ha pogut compensar amb el producte que sobrava d'aquest dijous i finalment s'ha pogut oferir un 80% del gènere habitual. Pel que fa a la fruita, aquest divendres es troben en una situació de «pràcticament normalitat».

«No és comú»

«Hem notat un descens de l'entrada de producte del 20% durant tota la setmana», ha explicat el vicepresident del Gremi de Majoristes de Fruites i Hortalisses de Mercabarna (AGEM), Pere Prats a l'ACN. 

Amb tot, aquest divendres la situació era millor perquè ha arribat més fruita i verdura que la resta de dies.

Els productes més afectats per la vaga de transportistes són «molt peribles» i provinents del sud d'Espanya, ja que els transportistes es troben «amb situacions d'intermitència en el subministrament i de sortida de camions». 

«No és el ritme habitual, hi ha dificultats i cert risc per ells», ha dit Prats, amb relació als camioners que sí que treballen.

Disminució del 50% de maduixa

En aquest sentit, una de les fruites que més ha costat de veure a les parades dels majoristes és la maduixa, que ha patit una caiguda del 50% de les reserves. De la mateixa manera, han arribat un 40% menys de pebrots, els carabassons, els tomàquets i les albergínies. «La resta de productes, estan pràcticament en el 100%», ha dit.

Finalment, i pel que fa al peix, aquesta setmana els productes que més s'han trobat a faltar són els que provenen de Galícia, en especial el musclo que és escàs des de l'inici de la vaga. 

També s'ha notat manca de peix blau d'Almeria com ara sardina, seitó o verat, però s'ha pogut contrarestar amb arribades de França. En total, les reserves de peix de Mercabarna han caigut un 38% entre dilluns i dimecres. 

A la vaga s'hi ha sumat un episodi de mala mar i les vedes a les espècies més sobreexplotades a Catalunya.