L'anunciada reforma del sistema de cotització per als professionals autònoms haurà d'esperar. El govern espanyol ha anunciat que retarda fins a 2023 l'entrada en vigor del sistema que, segons les seves pretensions, permetrà que els autònoms cotitzin sobre la base dels seus ingressos reals.
El nou sistema, que adaptarà les bases de cotització de cada professional al seu rang d'ingressos, era vist amb bons ulls pel col·lectiu, representat per les Associacions de Treballadors Autònoms (LLIGA), encara que l'entitat advertia que el nou sistema, amb el plantejament posat sobre la taula, podria arribar a excloure al 50% d'autònoms i suposaria una pujada de la quota per a almenys 700.000 treballadors per compte propi d'entre els 3,2 milions afiliats al RETA.
Un nou sistema per a la cotització dels autònoms
El govern concedeix així més temps per a negociar amb el col·lectiu i, a més, accepta que el nou sistema de cotitzacions pugui implementar-se de manera gradual: els treballadors que passin a pagar més per les seves cotitzacions podran adaptar-se al nou sistema per un termini progressiu de deu anys. Una dècada d'adaptació a una nova fórmula que, segons la proposta del Ministeri de Seguretat Social, establiria fins a tretze rangs diferents de cotització, entre els quals els autònoms hauran de triar a quin s'adscriuen.
Cada autònom triarà, doncs, la seva base de cotització en funció dels ingressos que percebi. Amb la pròrroga d'un any, els treballadors espanyols per compte propi triaran, a partir de l'1 de gener de 2023, quina serà la seva base de cotització, basant-se en la pressuposició del que creguin que serà el seu rendiment net. Una vegada presentada la seva declaració de la renda l'any 2024, el treballador per compte propi haurà d'observar si va triar la base adequada i adaptar la seva situació al rang correcte.
El col·lectiu de treballadors per compte propi, satisfet després de la pròrroga d'un any
L'anunci de prorrogar per un any la posada en marxa del nou sistema de cotització per als autònoms ha estat aplaudit per part del col·lectiu. El diari 'ABC' recull aquest dimecres, 28 d'abril, les reaccions d'alguns dels portaveus d'entitats que agrupen els treballadors per compte propi del nostre país. Tots ells valoren molt especialment l'establiment d'un termini de deu anys perquè els autònoms puguin adaptar-se a la nova cotització. D'altra banda, una de les qüestions que demanen aclarir són els trams de cotització que s'establiran.
Encara que segons el govern central hi haurà tretze trams diferents, la veritat és que en les negociacions encara no s'ha confirmat tal extrem, i les entitats d'autònoms temen que es redueixin a una quantitat menor. Des de la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA) reclamen que el Ministeri de Seguretat Social, que dirigeix José Luis Escrivá, faci en les pròximes setmanes una proposta en ferma, detallada, amb totes les dades sobre el nou sistema de cotitzacions per trams i per bases mínimes.
En el seu moment, quan el ministre Escrivá va dibuixar públicament la proposta, va avançar que els tretze trams sobre els quals treballava el govern donarien una àmplia capacitat de flexibilitat a cada treballador per compte propi. A més, el ministre de Seguretat Social va avançar que els autònoms podran modificar la seva elecció diverses vegades al llarg de tot l'any. D'aquesta manera, la base de cotització serà flexible i permetrà que cada treballador per compte propi pugui adaptar la seva cotització a la quantitat d'ingressos que generi a cada moment. Caldrà esperar a 2023 per a la posada en marxa del nou sistema.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]