Una cambrera netejant una taula buida a la terrassa d'un local a Tortosa

El govern espanyol prepara una bateria d'ajuts per a bars i restaurants davant l'increment de les restriccions

Segons el diari 'El País', entre altres mesures, s'inclouen bonificacions i exoneracions de les quotes a la Seguretat Social

El govern espanyol prepara una bateria d'ajuts destinats al sector de l'hostaleria, un dels més afectats per la crisi sanitària de la Covid-19 —amb restriccions d'horaris i tancaments en algunes autonomies—, segons han confirmat fonts governamentals a Europa Press. Concretament, el Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital és el que està liderant els treballs per a concretar aquest pla de suport a bars i restaurants, en coordinació amb altres ministeris implicats.

Segons ha avançat aquest dijous el diari 'El País', l'Executiu espanyol ja disposa de propostes en ferm amb mesures econòmiques, fiscals i financeres i ha accelerat per acabar de definir aquests ajuts. En aquest sentit, no es descarta dividir el pla per tal d'aprovar un primer baló d'oxigen com més aviat millor. Entre les possibles mesures a implementar, el citat mitjà destaca bonificacions i exoneracions de les quotes de la Seguretat Social i una ampliació de la carència i del termini d'amortització dels crèdits ICO, així com accions per a poder renegociar els lloguers.

Tot i aquestes mesures impulsades des del govern central, que tenen l'objectiu de garantir la supervivència de bars i restaurants, el sector hostaler espanyol ha sol·licitat ajuts directes per valor de 8.500 milions d'euros.

65.000 negocis hostalers tancats i 350.000 treballadors a l'atur

Hostaleria d'Espanya, juntament amb Hostaleria Madrid, l'Associació Madrilenya d'empreses de restauració (AMER) i Marques de Restauració, han registrat aquest dijous un escrit dirigit al president del govern, Pedro Sánchez; a la vicepresidenta tercera del Govern i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital; Nadia Calviño, i a la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, amb l'objectiu de sol·licitar un pla de suport amb mesures reals que permetin la supervivència de les ocupacions i les empreses del sector de l'hostaleria.

Segons aquestes associacions, la crisi provocada per la pandèmia de coronavirus ha suposat, fins al mes d'octubre, el tancament de 65.000 negocis d'hostaleria, la pèrdua de 350.000 llocs de treball i una caiguda superior al 50% de la facturació respecte a 2019. En aquest sentit, consideren que l'extensió de la pandèmia ha fet que les mesures impulsades en un primer moment —ERTO i préstecs ICO— ja no siguin suficient per aturar el cop.

«És necessari un pla estructural i valent que reverteixi la tendència a la qual ens dirigim», ha assegurat el president d'Hostaleria d'Espanya, José Luis Yzuel. Entre les propostes presentades per l'hostaleria destaquen l'aplicació d'ajuts directes, a fons perdut, per a la supervivència de les empreses i els autònoms durant els períodes d'estat d'alarma, així com de fons europeus. Si no es prenen mesures, assegura que a final d'any el tancament d'establiments podria arribar als 100.000.