L'expert Fernando Simón durant una roda de premsa amb les banderes d'Espanya i de la Unió Europea darrere

Simón assegura que «13 o 14» comunitats autònomes estan ja «en situació d'estabilització o descens»

Tot i aquestes dades amb tendència positiva, insisteix que Espanya encara es troba en «una situació molt preocupant»

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha assegurat aquest dijous que fins a «13 o 14» comunitats autònomes es troben ja en «situació d'estabilització o descens de casos» de Covid-19, encara que ha advertit que la situació «continua sent complicada» en tot el territori peninsular. «De les 19 autonomies, 13 o 14 estan en situació d'estabilització o descens», ha dit, tot i que ha assenyalat que «en algunes d'elles encara és molt prematur per a valorar-ho com un descens clar, però les dades indiquen aquesta direcció», ha destacat l'epidemiòleg del Ministeri de Sanitat.

Tot i aquestes dades amb tendència positiva, Simón ha insistit en diversos moments que Espanya encara es troba en «una situació molt preocupant». «Són xifres molt per sobre dels objectius de llindars de risc alt. Estem en una situació dolenta. El nombre de casos continua sent molt alt», ha reiterat.

Els nous casos positius encara repunten

Respecte a l'evolució de les xifres de contagis en els últims dies, ha indicat que malgrat aquesta situació «fins i tot descendent en algunes autonomies», en unes altres «encara hi ha un increment en els casos detectats diaris». En aquest sentit, Simón ha argumentat que «totes elles, excepte Canàries i marginalment les Illes Balears, estan en una situació que continua sent complicada. Hem de continuar mantenint la tensió i les mesures de control en tot el territori».

Així, ha apuntat que, a causa de les altes xifres encara de contagis, continuarà havent-hi un «impacte» en el sistema sanitari, tant en ocupació de llits convencionals com d'UCI «almenys uns dies més» —al voltant d'una setmana— en aquells llocs on s'estan reduint els casos.

La situació a Burgos «és complicada»

Fernando Simón ha indicat que hospitals de moltes comunitats autònomes han realitzat ja una reducció de l'activitat programada fora de la Covid-19. Sobre la situació a Burgos, ha reconegut que «és complicada», encara que ha puntualitzat que «també és cert que Castella i Lleó amb les mesures que ha aplicat està aconseguint estabilitzar fins a un cert punt l'estabilització en la seva comunitat autònoma».

L'epidemiòleg ha celebrat com a «xifres molt importants» que es realitzin al voltant de 2.500 proves diagnòstiques per cada 100.000 habitants a la setmana a Espanya. «En comparació amb els països del nostre entorn, estem en la part superior quant a capacitat diagnòstica», ha assegurat.

Finalment, el director del CCAES ha informat que en els últims set dies s'ha diagnosticat un total de 2.200 sanitaris infectats. «Crec que són xifres que si les comparem amb març i abril són molt millors. La incidència, a més, no és major que entre la població general», ha valorat.