El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts una última pròrroga de l’estat d’alarma que s’allargarà fins a finals de juny o principis de juliol i que mantindrà per a l’Estat únicament les competències en sanitat. Segons la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, tindrà un caràcter asimètric de manera que es podrà anar aixecant als territoris que avancin més.
En tot cas, segons Calvo, el govern espanyol ha de tenir aquest «últim control» en l'àmbit sanitari només «amb caràcter preventiu», mentre que les CCAA disposaran de nou de la resta de competències perquè «les ordres de Sanitat ja han establert uns requisits de garantia».
Calvo ha fet aquestes declaracions durant la seva compareixença al Congrés a 48 hores que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, defensi la nova pròrroga al Congrés. L’executiu espanyol negocia a contrarellotge amb ERC, PNB, JxCAT i també C's per aconseguir els vots necessaris per evitar que el ‘no’ del PP i VOX –juntament amb altres grups- tombi la proposta.
Una «última» pròrroga
La vicepresidenta ha assegurat que aquesta serà una «última» pròrroga que no tindrà una durada de 15 dies com les anteriors. Segons Calvo aquesta és «totalment diferent» perquè «pretén acompanyar fins a la final la desescalada en les quatre fases». Calvo no ha aclarit del tot la data que constarà a la proposta. Ha apuntat a un final de la desescalada «a finals de juny» però també «a principis de juliol», fet que situa la pròrroga fins al 24 o 28 de juny o 5 de juliol.
En tot cas ja ha deixat clar que en aquesta nova pròrroga l’executiu només manté competències centralitzades en sanitat. «Desapareixen la resta d’autoritats que fins ara hem necessitat», ha dit, i la sanitària es manté «en una espècie de retén per si en algun moment un brot o un retrocés ens obliga a tallar la mobilitat a algun territori del nostre país», perquè «només el govern d’Espanya» podria restringir la mobilitat.
A més, segons la vicepresidenta, aquesta pròrroga serà «gradual» amb territoris que poden estar en diverses fases, «i si algun territori avança amb rapidesa, l’alarma es pot aixecar en aquest territori». «Segurament ens hauríem de plantejar una revisió de la llei de l’estat d’alarma».
La vicepresidenta primera també ha afirmat aquest dilluns que «segurament» caldria «plantejar una revisió de la Llei del 81» –de l’estat d’alarma- per dotar-la de fases intermèdies, malgrat que ha assegurat que l’executiu espanyol ha tingut la «sort» de trobar a l’article 84.b «literalment la situació que hem hagut d’afrontar». A més ha assegurat que en les últimes setmanes l’executiu espanyol ha atès el 80% de les peticions de les CCAA.