Pedro Sanchez i Carmen Calvo, ambdós amb mascareta, parlen al Congrés dels Diputats

El govern espanyol amplia fins al 31 de desembre el tancament parcial de fronteres

El BOE publica aquest dissabte la pròrroga, que manté les condicions d'entrada a Espanya aprovades fa un mes

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica aquest dissabte una nova pròrroga del tancament de fronteres de la zona Schengen fins al 31 de desembre. La nova ordre ministerial no modifica les condicions que permeten l'entrada a Espanya aprovades fa un mes: només poden entrar sense justificació ciutadans europeus o provinents d'Austràlia, Japó, Nova Zelanda, Ruanda, Singapur, Corea del Sud, Tailàndia i l'Uruguai. Pel que fa als residents a la Xina —incloent les regions administratives especials de Hong Kong i Macao— segueix quedant pendent de verificar-se la reciprocitat. Amb l'anterior modificació —del 29 d'octubre passat— Canadà, Tunísia i Geòrgia van caure de la curta llista de països que poden viatjar lliurement a l'àrea Schengen.

Illa defensa la gestió anticovid del govern espanyol

En un altre ordre de coses, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha celebrat que el Govern central i el PSC han fet front a la pandèmia del coronavirus lluny dels «populismes i negacionsites». Així s'ha expressat aquest dissabte durant la seva intervenció al Consell Nacional del PSC, en què ha advocat per «actuar de manera responsable, constructiva i proactiva, al costat de la ciència i contra els populismes i negacionistes, com hem fet els socialistes catalans».

Sobre la situació epidemiològica derivada de la Covid-19, tot i que ha admès que «les circumstàncies són difícils i ho continuaran sent durant almenys uns mesos», ha afirmat que les dades s'estan reduint i estabilitzant, tant a Europa com al territori espanyol. Segons Illa, la vacuna contra la Covid-19 que es començarà a aplicar durant el primer trimestre del 2021, presenta un horitzó d'esperances: «Sense cap dubte, és el millor programa i pla de vacunació dels últims anys», ha remarcat.

No obstant això, ha advertit que durant el mes de desembre «es fa vida interior en espais tancats, cosa que afavoreix el contagi del virus» i que al Nadal s'incrementa de manera substancial la mobilitat i els contactes, motiu pel qual ha demanat no baixar la guàrdia, en les seves paraules. D'altra banda, Illa ha demanat als grups parlamentaris donar suport al projecte dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del 2021, que, segons ell, han de ser expansius i generar inversió en Educació i Sanitat: «Cap formació política ha tingut mai tan fàcil votar uns pressupostos, en un context de crisi per la pandèmia tan important».