Imatge d'una persona comptant bitllets de 50

El govern espanyol anuncia una nova ajuda de 600 euros: qui pot demanar-la

El nou decret té com a objectiu protegir un sector de treballadors especialment vulnerable

El govern espanyol ha fet pública una nova ajuda de 600 euros al mes per a aturats. Així ho va anunciar la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, a la seva última roda de premsa. El Consell de Ministres ha aprovat aquesta nova ajuda, que té una durada de quatre mesos.

Aquesta és la nova ajuda que ha anunciat el govern espanyol

La ministra va aclarir també qui es pot beneficiar d'aquesta prestació. I és que va dirigida a un sector molt concret. L'ajuda de 600 euros al mes durant quatre mesos s'adreça al sector cultural i artístic. Per tant, forma part de l'Estatut de l'Artista, creat per l'exministre de Cultura, Miquel Iceta.

L'ajuda està pensada per a aquest sector especialment precari i amb dificultats per trobar una estabilitat laboral. Dins la categoria de 'sector cultural i artístic' no només s'engloben els artistes. I és que el govern espanyol ha volgut obrir el ventall també a auxiliars o tècnics.

Foto de Yolanda Díaz intervenint en una sessió de control del senat.
Yolanda Díaz ha anunciat aquesta ajuda pel sector artístic. | GTRES
 

Qui pot demanar l'ajuda

El Consell de Ministres ha aprovat aquesta setmana una prestació de 600 euros per a artistes, auxiliars i tècnics del sector cultural. Els que s'inclouen en aquesta categoria poden sol·licitar l'ajuda sempre que compleixin un d'aquests dos requisits.

Podran sol·licitar la nova prestació de 600 euros els que puguin acreditar 60 dies de cotització en activitats artístiques. Aquests 60 dies han d'estar compresos en els últims 18 mesos.

També poden sol·licitar l'ajuda els qui tinguin 180 dies cotitzats en activitats artístiques els sis anys anteriors. Això sempre que aquests anys no hagin estat subjectes al reconeixement de prestacions prèvies.

La ministra ha aclarit que l'ajuda s'estén a tots els treballadors i treballadores que fan la seva tasca al món del cinema, la música o les arts escèniques. Arribarà també als tècnics i maquilladors, entre altres professionals. Amb aquesta nova ajuda, l'Estat fa «un pas endavant».

Imatge d'un públic assistint a un concert.
El govern espanyol vol protegir el sector artístic. | Getty Images
 

Quina és la quantitat a percebre?

L'ajuda està dotada amb el 100% de l'Indicador Públic de Rendes amb Efectes Múltiples (IPREM) el 2023. Aquest és l'instrument que fa servir el Servei Públic Estatal d'Ocupació (SEPE) per adjudicar les quanties de les subvencions i les prestacions. L'ajuda puja en la majoria dels casos a 600 euros.

Els que van cotitzar per sota dels 61 euros tenen dret a una prestació del 80% de l'IPREM. En aquest cas, la quantitat a percebre és de 480 euros al mes, amb la mateixa durada de quatre mesos. A més, el govern espanyol ha aclarit els detalls d'aquesta nova ajuda al sector artístic.

A més, el decret té en compte els autònoms del sector per la vulnerabilitat de les seves condicions. Amb la intenció de protegir els autònoms del sector cultural, el govern de Pedro Sánchez reduirà la quota d'autònoms. Els que ingressin menys de 3.000 euros cada any pagaran una quota més modesta (161 euros).

Aclareixen la seva compatibilitat amb la jubilació

Una de les peticions del sector és que les ajudes fossin compatibles amb els drets de propietat intel·lectual i imatge. També que la prestació per desocupació fos compatible amb la jubilació. Amb l'entrada en vigor de la nova norma, serà compatible amb aquests drets i amb la jubilació.

Això suposa una novetat important, ja que fins ara només es podia compatibilitzar l'atur amb els drets d'autor. La nova normativa s'inclou als nous incentius a la contractació laboral. I és un intent de millorar la protecció dels treballadors en un sector tan complicat com l'artístic.

Amb aquest nou decret, els artistes que rebin una pensió no contributiva ho podran compaginar amb l'activitat artística. Això sempre que els rendiments de l'activitat no superin el Salari Mínim Interprofessional (1.000 euros al mes). S'entén així aquesta nova ajuda com a complement.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp