Imatge d'una oficina del SOC amb diverses persones fent cua

El govern espanyol anuncia una nova ajuda per als treballadors afectats per un ERTO

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, assegura que es tracta d'un mecanisme «històric»

La ministra de Treball del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha anunciat aquest dilluns al matí una nova prestació de 180 dies als treballadors que hagin estat en ERTO i siguin acomiadats. Díaz, en una entrevista a TVE, ha assegurat que es tracta d'un mecanisme «històric» i ha insistit en la importància d'ampliar el període de cobertura dels expedients per la crisi econòmica que ha generat el coronavirus.

Díaz explica que es realitzarà «un comptador a zero» i el govern atorgarà la prestació de 180 dies als treballadors. Assegura que és una eina «a futur» i que és «molt» en comparació a les reformes del Partit Popular sobre la protecció de l'atur. «Qui es beneficia d'aquesta mesura? Els espanyols que hagin estat en ERTO des del 15 de març fins que els prorroguem».

La mesura beneficiarà uns 700.000 treballadors

Segons Yolanda Díaz, els beneficiaris d'aquesta mesura seran aquells treballadors que hagin estat en ERTO des del 15 de març i fins totes les seves pròrrogues. Actualment, al voltant d'uns 700.000 treballadors s'han acollit a un ERTO. Aquest dilluns, el govern espanyol, la patronal i sindicats es tornaran a reunir per negociar la pròrroga més enllà del pròxim 30 de setembre.

En aquest sentit, la voluntat del govern espanyol és fer l'ampliació fins després de Nadal i no només fins al 31 de desembre: «Perquè he de dir 31 de desembre -com a data final de la pròrroga que es negocia- si estem veient que és un error?», es pregunta la ministra, que ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat als treballadors.

D'altra banda, la ministra també aposta per mantenir la quantitat de la prestació més enllà del sisè mes, sense la rebaixa que implica la regulació actual. El Ministeri ha proposa un model de protecció «diferencial», no sectorial, que implica mantenir els ERTO per tots els sectors i empreses afectades per un rebrot, en paral·lel a un increment de la protecció pels qui portin més temps en ERTO per la pandèmia.

Finalment, Díaz descarta que el govern espanyol tingui sobre la taula congelar la pujada del salari mínim (SMI) el 2021 i ha recordat que, en els darrers anys, s'ha dut a terme un increment «molt fort». Malgrat això, reconeix que «encara estem molt lluny» d'altres països europeus, que tenen un salari mínim professional molt més elevat que el d'Espanya. A França per exemple, és de 1.521,22 euros bruts mensuals, lluny dels 1.050,00 euros bruts mensuals espanyols.