Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez amb cara de preocupació en una roda de premsa

El govern espanyol aprova una restricció d'urgència per a frenar la nova variant

Espanya ha imposat una quarantena de deu dies als viatgers procedents del sud d'Àfrica per la nova variant del coronavirus

El coronavirus encara no se n'ha anat i hem de seguir alerta. Espanya torna a imposar algunes de les restriccions que anteriorment havia aixecat, ja que el nombre de casos positius de covid està creixent a passos de gegant.

L'última decisió que el govern ha pres al respecte és per a les persones que arriben al país des del sud d'Àfrica, que hauran de fer una quarantena obligatòria de deu dies a causa de la nova variant de coronavirus, coneguda com a òmicron.

Campi qui pugui

Aquesta nova mesura ha entrat en vigor avui, 29 de novembre, a les 00.00 hores i tindrà una durada de catorze dies naturals, tot i que no es descarta que es prorrogui. Segons el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), tot depèn de com evolucioni la situació.

Imatge de diverses persones a l'Aeroport de Palma el 2021
La nova variant del coronavirus amenaça Espanya | GTRES

D'altra banda, no afecta els viatgers de tot Àfrica, sinó de només set països: Botswana, Swazilàndia, Lesotho, Moçambic, Namíbia, Sud-àfrica i Zimbàbue.

Me'n puc anar ja?

Els viatgers procedents d'aquestes set nacions hauran de fer quarantena durant deu dies des que arribin a Espanya a casa seva o al lloc on s'allotgin.

També pot passar que un viatger tingui planejat estar-se al país menys de deu dies. En aquest cas, no podrà abandonar el lloc d'aïllament durant tota l'estada al territori espanyol.

No obstant això, hi ha la possibilitat de reduir els deu dies de quarantena a set. El setè dia, qualsevol persona podrà sortir al carrer si se li fa una prova diagnòstica d'infecció activa, com ara una PCR, amb resultat negatiu.

Cal respectar les normes

Les autoritats sanitàries ja han alertat que es poden fer controls aleatoris per a assegurar que s'està respectant la quarantena rigorosament.

Les persones que estaran aïllades hauran de contactar per telèfon amb els serveis sanitaris davant de qualsevol sospita de símptomes de coronavirus. A més, les agències de viatges, els operadors de turisme i les companyies de transport tindran l'obligació d'informar els viatgers sobre aquestes noves mesures que s'han imposat al territori espanyol.

No tothom ho haurà de fer

La normativa afecta les persones que arribin a qualsevol aeroport d'Espanya, amb escales intermèdies o sense, des de qualsevol dels set països esmentats, que estan considerats d'alt risc per coronavirus.

Terminal 4 de l'Aeroport de Barajas buida
Set països africans són considerats d'alt risc | Jesús Hellín / Europa Press

Tot i això, hi ha certs grups de persones que no hauran de fer quarantena. Queden exceptuats de l'aïllament els passatgers en trànsit que siguin residents o titulars de visats de llarga durada de països de la Unió Europea de l'espai Schengen, Andorra, Mònaco, el Vaticà o San Marino.

D'altra banda, el personal aeronàutic necessari per a dur a terme les activitats de transport aeri tampoc no s'hauran de confinar.

La nova variant òmicron fa tremolar el món

Des del 23 de novembre, quan les autoritats sud-africanes van detectar el primer cas d'aquesta nova variant, diverses zones del món tremolen de por.

Tot i que encara cal estudiar l'impacte de la variant òmicron, aquesta se segueix propagant cada vegada a més velocitat. L'Organització Mundial de la Salut ja ha mostrat preocupació, així com la majoria de països, que han tornat a imposar diverses restriccions.

Un cartell de 'Tancat' en un establiment comercial
Molts països han tornat a imposar restriccions | iStockPhoto (PedroJperez)

D'aquesta manera, alguns països europeus volen evitar que se segueixin incrementant els casos de coronavirus. És per això que, a més del tancament d'aeroports o l'obligació de fer quarantena, territoris com el Regne Unit han recuperat l'ús de mascareta a les botigues i al transport públic, i els Països Baixos ha decretat el confinament nocturn per a activitats no essencials.