Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una habitació d'hospital amb sanitaris atenent un pacient

«Ens hem de preparar ja pel pitjor per la nova variant»: el que passarà

Missatge d'alerta d'Ursula Von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea

Ursula Von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, ha estat clara en l'última roda de premsa. Diu que «ens hem de preparar per al pitjor» en relació amb l'aparició de la nova variant òmicron del coronavirus, detectada a Sud-àfrica i diversos països europeus.

«Ens prenem molt seriosament aquesta variant òmicron i sabem que estem en una cursa contra el temps», ha afirmat Von der Leyen a Letònia.

També ha apuntat que encara no se sap tot d'aquesta nova variant. I ha confirmat que les farmacèutiques necessiten entre dues i tres setmanes per a tenir una perspectiva sòlida de la força que pot tenir.

Ursula Von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea
Ursula Von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, llança un avís sobre la nova variant òmicron | GTRES

«En general, el millor és tenir esperança, però preparar-se pel pitjor", ha recalcat la cap de l'executiu europeu. «La prioritat és garantir el distanciament social, reduir els contactes i vacunar-se i revacunar-se el màxim possible. Hem d'aconseguir temps», ha assegurat en una roda de premsa des de Riga.

Per a Von der Leyen, la Unió Europea està «al costat segur» per l'elevada taxa de vacunació que registra. També ha valorat el contracte signat amb BioNTech/Pfizer per a comprar 1.800 milions de vacunes. Aquest pack inclou una clàusula perquè les vacunes s'adaptin a noves variants en cent dies.

El Regne Unit convoca una reunió «urgent» del G-7

D'altra banda, el Govern del Regne Unit ha convocat una reunió «urgent» de ministres de Sanitat del G-7, grup que engloba les set principals economies mundials. La cita és avui mateix i es tractarà l'expansió de la variant òmicron del coronavirus.

«Sota la presidència del Regne Unit, aquest dilluns se celebrarà una reunió urgent de ministres de Sanitat del G-7 per a tractar la qüestió de la nova variant òmicron», deia un comunicat del Ministeri de Sanitat britànic.

Una dona passejant a Madrid amb la màscara posada
La variant òmicron està causant molta preocupació a Europa | EP

El país britànic ha confirmat fins a tres positius per la variant òmicron. Dos van ser detectats dissabte i un, ahir mateix. L'últim cas és un pacient que ja no és al país i que fa pocs dies hauria viatjat al sud d'Àfrica.

La directora de l'Agència de Seguretat Sanitària del Regne Unit, Jenny Harries, avui ha parlat sobre «l'avançada capacitat per a la seqüenciació», que li permet detectar variants i prendre mesures ràpidament per a fitar el contagi.

«És molt probable que hi hagi més casos en els propers dies, com està passant en altres països, en la mesura que s'incrementi la detecció i el rastreig», ha assegurat Harries a 'Sky News'.

Espanya tranquil·litza la ciutadania sobre la nova variant

Per la seva banda, el Govern d'Espanya manté la calma, i Isabel Rodríguez, portaveu de l'Executiu, ha assegurat a 'TVE' que la vacunació infantil ja s'està preparant. A més, es treballa per a donar una resposta als espanyols que són a Sud-àfrica, territori on es va detectar inicialment l'òmicron.

«Tenim experiència prèvia. Som a la sisena onada i hem treballat amb diferents variants. Crec que és important que transmetem un missatge de tranquil·litat a la ciutadania. Alhora que demanem que es contribueixi a parar el virus amb precaució, amb mascareta i vacunant-nos amb la tercera dosi», ha assegurat.

Imatge de la Porta de Sol de Madrid durant el Nadal
Isabel Rodríguez, portaveu del Govern, considera que la situació d'aquest Nadal és diferent que la de l'any passat | GTRES

Quan se li ha preguntat què podria passar per Nadal, Rodríguez ha explicat que aquest any és molt diferent de l'anterior gràcies a la vacunació massiva que hi ha hagut.

Així doncs, creu que els negocis podran continuar oberts i que hi podrà haver celebracions familiars, «però amb moltíssima precaució i amb una aposta clara i ferma per la vacunació i la mascareta».