El govern espanyol assegura que tornarà els dies d'atur gastats amb els ERTO

El ministeri de Treball és conscient de la situació

Imatge d'una oficina del SOC amb diverses persones fent cua
El ministeri de Treball assegura que els dies descomptats de l'atur seran tornats  | ACN

Els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació s'han convertit en una de les eines més útils per amortir els efectes de la crisi del coronavirus a Espanya. Tot i això, a mesura que passa el temps van apareixent nous problemes relacionats amb aquest mecanisme, com el que acaba de sortir a la llum i que contradiu el que s'ha anunciat inicialment pel govern espanyol.

Molts treballadors han vist com els seus ERTO estan consumint dies d'atur. Malgrat això, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ja va deixar clar que les ajudes dels ERTO començarien quan s'acabés el temps de l'atur. De fet, el SEPE ja fa mesos que estan restant dies de la prestació de l'atur als que reben les ajudes.

D'altra banda, govern i agents socials estan discutint aquests dies la mesura, que no agrada gens a sindicats perquè contradiu el que inicialment s'havia acordat sobre la superposició entre les dues ajudes.

Els despatxos laborals confirmen que molts treballadors que han sortit de l'ERTO han comprovat com aquesta ajuda havia consumit els seus dies d'atur, tot i que el govern a través del ministeri de Treball va garantir que això no passaria. Això significa que una eina pensada com una solució excepcional es menja una prestació estructural.

Per tot plegat, el ministeri de Treball assegura que és coneixedor de la situació i ofereix als treballadors la garantia que aquests dies descomptats seran tornats en cas de produir-se un acomiadament. De moment, per tant, els dies segueixen descomptats, encara que amb el que diu el ministeri seran tornats en un futur.

Pròrroga fins al 2021

Mentrestant, segueixen les negociacions entre govern i agents socials per la pròrroga dels ERTO que, segons s'ha conegut en les darreres hores, podria arribar fins al 2021. Un dels punts que ja s'ha tancat és que els treballadors que faci més de set mesos que estiguin en ERTO seguiran cobrant el 70% del seu salari, en lloc del 50% que es reconeixia fins ara.

L'objectiu del ministeri de Treball és allargar els expedients fins al 31 de desembre, tot i que aquesta idea no es veu bé per part dels empresaris, que volen prolongar-los com a mínim fins Setmana Santa o inclòs fins a l'estiu.


Comentaris

envia el comentari